Tarte Tatin på tomater
Publicerat:
2024-08-29Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
- 5-6söta tomater, gärna i olika färger
- 2röda lökar
- 1msksmör
- 1mskbalsamvinäger
- 0,5dlvatten
- 2mskströsocker
- timjan
- 100ggetost på rulle
- 1färdig smördeg (250 g)
- 1 nypaflingsalt
- färska örter som timjan och oregano
Så lagar du
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva tomaterna i ca 0,5 cm tjocka skivor, lägg åt sidan.
Skala och skiva löken tunt. Stek löken i smör i cirka 5 – 10 minuter tills den är helt mjuk. Tillsätt lite socker, balsamvinäger och 1 msk vatten och låt steka lite till tills vattnet kokat in. Lägg åt sidan.
Koka upp vatten och strösocker i en stekpanna. Skaka om stekpannan utan att röra tills sockret har karamelliserats. Lägg i tomaterna och låt dem sjuda några minuter. Varva gärna med timjan eller rosmarin.
Ringla över balsamvinäger. Lägg på löken. Smula över getost och täck allt med smördeg. Gör några snitt i smördegen.
Grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 180 grader och grädda i ytterligare 20 minuter eller tills smördegen är vackert gyllenbrun.
Låt svalna i 5 minuter. Lossa kanterna med en bordskniv och vänd upp pajen på en tallrik. Tänk på att stekpannan är varm så glöm inte släng eller grytlappar!
Strö lite flingsalt och fina örter över den färdiga pajen.