Tarte Tatin på tomater

En tomatpaj på fat dekorerat med blommor och tomater

Publicerat:

Tillagningstid:

En uppochnervänd paj med karamelliserad frukt och smördegsbotten kallas för en Tarte Tatin. Vanligtvis görs den på äpplen men i tomattider passar grundreceptet även bra för en sötsalt, krispig tomatpaj.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 5-6
    söta tomater, gärna i olika färger
  • 2
    röda lökar
  • 1msk
    smör
  • 1msk
    balsamvinäger
  • 0,5dl
    vatten
  • 2msk
    strösocker
  • timjan
  • 100g
    getost på rulle
  • 1
    färdig smördeg (250 g)
  • 1 nypa
    flingsalt
  • färska örter som timjan och oregano

Så lagar du

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva tomaterna i ca 0,5 cm tjocka skivor, lägg åt sidan.

Skala och skiva löken tunt. Stek löken i smör i cirka 5 – 10 minuter tills den är helt mjuk. Tillsätt lite socker, balsamvinäger och 1 msk vatten och låt steka lite till tills vattnet kokat in. Lägg åt sidan.

Koka upp vatten och strösocker i en stekpanna. Skaka om stekpannan utan att röra tills sockret har karamelliserats. Lägg i tomaterna och låt dem sjuda några minuter. Varva gärna med timjan eller rosmarin.

Ringla över balsamvinäger. Lägg på löken. Smula över getost och täck allt med smördeg. Gör några snitt i smördegen.

Grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 180 grader och grädda i ytterligare 20 minuter eller tills smördegen är vackert gyllenbrun.

Låt svalna i 5 minuter. Lossa kanterna med en bordskniv och vänd upp pajen på en tallrik. Tänk på att stekpannan är varm så glöm inte släng eller grytlappar!

Strö lite flingsalt och fina örter över den färdiga pajen.

Dela det här receptet med dina vänner!