Thailändsk wok med cashewnötter och tofu
Publicerat:
2022-11-07Ingredienser
4 - 6portioner
- 2dlneutrala cashewnötter (osaltade och orostade)
- 400gextra hård tofu
- 4-5sttorkade thaichili (kan uteslutas
- 1stgrön paprika
- 1ströd paprika
- 1stgul lök
- 4klyfta(or)vitlök
- 1mskriven ingefära
- 3-4stsalladslökar
- 1dlmajsstärkelse
- olja till stekning
Sås:
- 0,5dlljus soja
- 0,5dlmushroom vegetarian sauce
- 0,5dlsöt soja (Ketjap manis funkar också bra)
- 1mskväxtbaserad fisksås (finns i välsorterade asiatiska mataffärer, kan uteslutas eller ersättas med vanlig fisksås)
- 2mskthailändsk chilipasta (kan uteslutas eller ersättas med Sambal oelek)
- 0,5dlvatten
Så lagar du
1. Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan.
2. Finhacka vitlöken, riv ingefära, hacka salladslöken i långa strimlor. Skär tofun i bitar. Lägg bitarna mellan flera lager hushållspapper och pressa med händerna, försiktigt men bestämt bort överflödig vätska. Lägg tofun i en skål, häll över majsstärkelse och blanda noga.
3. Hetta upp rikligt med olja och stek den torkade chilin i ca 1 min och låt rinna av på papper. Den torkade chilin kommer att ge en god rökig smak till oljan. Stek cashewnötterna tills de blir gyllene i ca 1-2 min, ha koll så de inte bränns vid, nötterna får snabbt färg. Låt nötterna rinna av på papper. Droppa ner försiktigt en tofubit i taget i oljan. Om du droppar ner många som en klump på en gång kommer de att klibbas ihop. Fritera tofun i ca 5 minuter på varje sida. Låt rinna av på papper.
4. I en annan stekpanna/wok hettar du upp olja. Stek ingefära och vitlök i 2-3 min. Vänd i grönsakerna och stek lite till.
5. Häll över såsen och rör om. Låt koka upp och puttra någon minut. Vänd sedan i cashewnötterna, tofun, torkad chili och låt såsen puttra i ca 5-6 minuter. Stäng av värmen och vänd i salladslöken. Servera gärna ris till grytan.
Serveringsförslag: Jasminris