Tom kha goong - soppa från Thailand

Thailändsk soppa med räkor och grönsaker i en grön djuptallrik.

Publicerat:

En thailändsk favorit! Om man lagar soppan med kyckling blir det tom kha gai som betyder “kokt galangal kyckling”. Med räkor blir det tom kha goong.

Ingredienser

4portioner

  • 800g
    kokosmjölk
  • 400g
    stora räkor
  • 1bit(ar)
    galangal (cirka 2 cm)
  • 2st
    citrongräs
  • 250g
    svamp (Zeina använder skogschampinjoner)
  • 2st
    gula lökar
  • 1-4st
    thailändska chili (justera hetta efter smak. Thaichili kan ersättas med röd chili)
  • 2st
    tomater
  • 4-5st
    limeblad
  • 1msk
    palmsocker eller brunt farinsocker (strösocker funkar också bra)
  • 1msk
    fisksås
  • 1st
    kycklingbuljongtärning eller 1 msk fond (grönsaksbuljong funkar också bra)
  • 1-2st
    lime
  • 4dl
    vatten
  • olja till stekning
  • salt

Serveringsförslag:

  • Jasminris
  • Salladslök och koriander till garnering

Så lagar du

1. Skiva galangal i tunna skivor. Banka citrongräs lite lätt, skala bort det yttersta lagret och skär i ca 1 cm långa bitar. Skiva svamp (inte för tunt), hacka lök och tomat i klyftor. Hacka chilin i tunna skivor.

2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs galangal och citrongräs lite snabbt. Häll över kokosmjölk och vatten. Tillsätt limeblad, socker, fisksås, och buljong. Om du ska ha kyckling i soppan har du i det nu. Om du ska ha i räkor väntar du med att ha det i soppan, räkorna vänder man ner i slutet. Låt soppan puttra på medelvärme utan lock i ca 7 min.

3. Vänd ner svamp, lök och chili i soppan. Låt puttra i ytterligare ca 7 min med grytlocket på glänt. Vänd slutligen i tomat. Om du ska ha räkor i soppan har du i det nu. 

4. Pressa i lime och smaka av med salt. Låt soppan sjuda i ca 3 min. Toppa med koriander, salladslök och servera. Njut soppan precis som den är eller med jasminris.

Dela det här receptet med dina vänner!