Tom kha goong - soppa från Thailand
Publicerat:
2023-03-07Ingredienser
4portioner
- 800gkokosmjölk
- 400gstora räkor
- 1bit(ar)galangal (cirka 2 cm)
- 2stcitrongräs
- 250gsvamp (Zeina använder skogschampinjoner)
- 2stgula lökar
- 1-4stthailändska chili (justera hetta efter smak. Thaichili kan ersättas med röd chili)
- 2sttomater
- 4-5stlimeblad
- 1mskpalmsocker eller brunt farinsocker (strösocker funkar också bra)
- 1mskfisksås
- 1stkycklingbuljongtärning eller 1 msk fond (grönsaksbuljong funkar också bra)
- 1-2stlime
- 4dlvatten
- olja till stekning
- salt
Serveringsförslag:
- Jasminris
- Salladslök och koriander till garnering
Så lagar du
1. Skiva galangal i tunna skivor. Banka citrongräs lite lätt, skala bort det yttersta lagret och skär i ca 1 cm långa bitar. Skiva svamp (inte för tunt), hacka lök och tomat i klyftor. Hacka chilin i tunna skivor.
2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs galangal och citrongräs lite snabbt. Häll över kokosmjölk och vatten. Tillsätt limeblad, socker, fisksås, och buljong. Om du ska ha kyckling i soppan har du i det nu. Om du ska ha i räkor väntar du med att ha det i soppan, räkorna vänder man ner i slutet. Låt soppan puttra på medelvärme utan lock i ca 7 min.
3. Vänd ner svamp, lök och chili i soppan. Låt puttra i ytterligare ca 7 min med grytlocket på glänt. Vänd slutligen i tomat. Om du ska ha räkor i soppan har du i det nu.
4. Pressa i lime och smaka av med salt. Låt soppan sjuda i ca 3 min. Toppa med koriander, salladslök och servera. Njut soppan precis som den är eller med jasminris.