Två sorters rullsylta

Rullsylta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Här kan du välja om du vill ha traditionell kryddning eller ny smak med doft av Italien. Tillvägagångssättet påminner om sättet man lagar porchetta.

Ingredienser

14 - 16portioner

  • Ca 1kg
    rimmat och magert fläsk

Italiensk kryddning

  • tsk
    mortlade fänkålsfrön
  • 1msk
    hackad färsk rosmarin
  • 1-2st
    pressade vitlöksklyftor
  • 1tsk
    mortlade svartpepparkorn

Traditionell kryddning

  • 1tsk
    mortlade svartpepparkorn
  • 1tsk
    mortlade kryddpepparkorn
  • ½tsk
    mortlad kryddnejlika

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Spola av fläskbiten i kallt vatten och torka av den.

3. Skär fläskbiten horisontellt så att den blir hälften så  tjock, men skär inte rakt igen utan så att halvorna hänger ihop. Vik ut fläskbiten med svålsidan ner. Lägg på plastfolie och banka ut fläsket med en köttbankare eller kastrull.

4. Fördela kryddorna på snittytan och rulla ihop med svålsidan utåt. Bind om med steksnöre.  Lägg rullen i en ugnsform och stick in en termometer i mitten. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 75 grader. Pensla med köttsaften ett par gånger mot slutet.

5. Lägg syltan eventuellt i press i en avlång brödform. Låt stå kallt minst 8 timmar. Den kan också ätas varm.

Dela det här receptet med dina vänner!