Två sorters rullsylta
Publicerat:
2016-12-09Tillagningstid:
Här kan du välja om du vill ha traditionell kryddning eller ny smak med doft av Italien. Tillvägagångssättet påminner om sättet man lagar porchetta.
Ingredienser
14 - 16portioner
- Ca 1kgrimmat och magert fläsk
Italiensk kryddning
- 1½tskmortlade fänkålsfrön
- 1mskhackad färsk rosmarin
- 1-2stpressade vitlöksklyftor
- 1tskmortlade svartpepparkorn
Traditionell kryddning
- 1tskmortlade svartpepparkorn
- 1tskmortlade kryddpepparkorn
- ½tskmortlad kryddnejlika
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Spola av fläskbiten i kallt vatten och torka av den.
3. Skär fläskbiten horisontellt så att den blir hälften så tjock, men skär inte rakt igen utan så att halvorna hänger ihop. Vik ut fläskbiten med svålsidan ner. Lägg på plastfolie och banka ut fläsket med en köttbankare eller kastrull.
4. Fördela kryddorna på snittytan och rulla ihop med svålsidan utåt. Bind om med steksnöre. Lägg rullen i en ugnsform och stick in en termometer i mitten. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 75 grader. Pensla med köttsaften ett par gånger mot slutet.
5. Lägg syltan eventuellt i press i en avlång brödform. Låt stå kallt minst 8 timmar. Den kan också ätas varm.