Foto: TT Nyhetsbyrån

”Oscar Wester har störst chans i X-Games”

Uppdaterad
Publicerad

19-årige freeski-talangen Oscar Wester gör debut i Winter X-Games i kväll. En åkare som SVT Sports expert håller högst bland svenskarna. – Jag tror att Oscar Wester har störst chanser, säger Bollen Valencia.

Oscar Wester vann både Jon Olson Invitational och Nine Knights förra året. Han visade fin form i slopestyle-tävlingen Dew Tour i december, och belönades med en fin julklapp – en biljett till X-Games. Och i genrepet i Val Thorens i förra veckan vann 19-åringen.

– Det känns bra, jag har alltid varit sjukt sugen på att köra och när jag äntligen fick inbjudan så känns det riktigt bra. Jag är sjukt taggad, säger han till SVT Sport.

Winter X-Games 2015

Är du nervös?

– Ja, lite kanske men mest taggad skulle jag säga, man får aldrig vara för nervös då går det inte så bra, i alla fall inte för mig. Jag får försöka glömma bort det och bara göra mitt bästa.

Trots fixstjärnor som Henrik Harlaut och Jesper Tjäder i slopestyle tror SVT Sports expert Bollen Valencia mer på Wester.

”Det är han som åkarna har mest respekt för”

– Jag tror att Oscar Wester har störst chanser i X-Games, det är han som åkarna har mest respekt för, säger Valencia.

Totalt sju svenskar deltar i X-Games, fyra av dem är freeski-åkare. (Läs mer om de svenska deltagarna här.)

– Det är sjukt kul, det är första gången på länge som vi är så här många svenskar med och just i år har vi en riktigt bra trupp så jag tror att vi har väldigt bra chanser om vi verkligen öser på, säger Wester.

– Både Jesper (Tjäder) och Henrik (Harlaut) är med i både big air och slopestyle, vilket ger ännu större medaljchanser, och Emma Dahlström har varit sjukt duktig i slopestyle senaste tiden så jag tror att vi har flera chanser.

X-Games körs i Aspen, Colorado den 22-25 januari. SVT Play direktsänder tävlingen.

Sändningstider i kväll

19.30-23.00 SVT Play

20.00-21.30 Skidor: Slopestyle, kval, herrar

Svenska deltagare: Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Oscar Wester

21.30-22.30 Skidor: Monoski, final, herrar

Mer om Oscar Wester

Om X-Games: ”Ända sedan jag har varit liten har jag kollat på X-Games hela tiden. Det är det största eventet så för mig är det väldigt stort.”

Att bli inbjuden till tävlingen: ”Det betyder att jag uppenbarligen är topp sexton vilket är sjukt häftigt att veta.”

Förväntningar: ”Dels att det ska vara fint väder och att jag ska ha kul, men sedan också att det ska gå vägen för mig och att jag verkligen gör mitt bästa och sätter ner de åken som jag ska göra.”

Största idrottsmeriten hittills: ”Största är väl ändå att vara med i OS i Sotji förra året, sedan vann jag Jon Olson Invitational förra året i Åre och det var sjukt häftigt och sedan vann jag Nine Knights, en tävling i Italien, det är mina största meriter.”

Tuffaste konkurrenten: ”Det är så många som är bra, men jag skulle säga Mcrae Williams från USA är en av de största, eller kanske den största kunkurrenten.”

Hälsning till tittarna: ”Håll ögonen öppna, somna inte framför tv:n. Det kommer att vara riktigt fett kan jag lova.”

Oscar Wester i sociala medier:

Twitter:

– @OscarWester

Instagram:

– @oscarwester

Svenskarna i X-Games

Freeski

Henrik Harlaut – slopestyle och big air

Jesper Tjäder – slopestyle och big air

Oscar Wester – slopestyle

Emma Dahlström – slopestyle

Snowboard

Sven Thorgren – slopestyle och big air

Snöskoter

Adam Renheim – skotercross

John Stenberg – skotercross

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Winter X-Games 2015

Mer i ämnet