Efter SVT Nyheters och TT:s avslöjande om SEB:s skatteaffärer I Tyskland har nu banken medgett att man genomfört så kallade cum-cum-affärer i landet. Och att banken riskerar få betala tillbaka stora belopp.
I bankens kvartalsrapport som presenterades förra veckan skriver ledningen för första gången att man genomfört de kritiserade och kontroversiella skatteaffärerna, så kallade cum-cum, där man genom avancerade ägarbyten under kort tid blir av med skatten på aktieutdelningar.
Uppläggen som kallas cum-cum är nu under utredning av skattemyndigheter i Tyskland och de har prövats i en rad skattedomstolar. Till skillnad mot så kallade cum-ex-affärer anses de i dag inte vara brottsliga.
Kan bli dyrt
I kvartalsrapporten skriver banken att tyska lokala skattemyndigheter i ”pågående skatterevision fattat ett preliminärt beslut om återkrav för mindre belopp för vissa år. SEB har begärt att dessa krav skall återkallas”.
Banken skriver vidare att deras uppfattning är att de affärer man gjorde före 2016 gjordes enligt regelverket. Men man utesluter inte att banken kan förlora fler rättsprocesser även i högre instans och att detta kan ”medföra finansiella effekter” för banken.
Detta är inte första gången SEB förlorat i skattedomstolar och tvingats betala tillbaka skattepengar i samband med de uppmärksammade cum-cum-affärerna.
I maj 2015 beslutade högsta domstolen i Schweiz att SEB skulle betala tillbaka 900 miljoner kronor som de oriktigt tjänat i skatteupplägg de gjort i landet mellan 2006 och 2008. Även banken Nordea var på förlorarsidan i samma domslut som gällde liknande upplägg.
Flyttade aktierna
SVT och TT har tillsammans tyska researchkollektivet Correctiv gått igenom en stor del av de runt 180 000 dokument som rör det som redan kallats ”historiens största skattesvindel”. I källmaterialet som kallas Cum-ex-filerna finns även en lång rad muntliga källor och vittnesmål.
SEB-bankens upplägg i Schweiz har gått via bankens dotterbolag i Danmark. Enligt källor till SVT och TT rör det sig troligen om svenska kunder som vill undvika källskatt på utdelningar på sina schweiziska aktier. Banken flyttar under en kort period vid utdelningstiden aktierna från sina svenska ägare till Danmark som har ett nollskatteavtal med Schweiz. När utdelningen är genomfört flyttas aktieägandet tillbaka till Sverige.
Men detta upplägg underkändes av schweiziska skattemyndigheter som ansåg att de verkliga ägarna är svenska privatpersoner eller institutioner.
Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att ”SEB har nyligen förlorat flera rättsfall i lokala domstolar”. Den korrekta informationen är att fallen har prövats och underkänts av lokala skattemyndigheter i Tyskland.
Fotnot: SEB påpekar också att de aktuella affärerna omnämndes i rapporten för tredje kvartalet 2017: ”Efter en genomgång är det SEB:s bedömning att de aktielån- och derivataaffärer som banken gjort mellan länder innan den första januari 2016 utfördes i enlighet med då gällande regelverk. Det kan dock inte uteslutas att en förändrad tolkning av de tyska myndigheterna kan medföra finansiella effekter på SEB.”