Reporter i bild/person söker på Google

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Storyblocks

Googles inkognito-läge inte så ”inkognito”

Uppdaterad
Publicerad

Google har gått med på att radera flera miljarder webbläsaruppgifter som samlats in i det så kallade inkognito-läget. Detta efter att användare i USA väckt en grupptalan mot internetjätten.

Uppgörelsen kommer efter att användare av webbläsaren Chrome i USA menat att Google sparat privat data om dem trots att de surfat i så kallat inkognitoläge.

När användare surfar i vanliga webbläsarfönster lagrar webbläsaren som standard information om vilka webbplatser som besökts – information som behålls även efter webbläsarfönstret stängts ned.

Inkognito-läget ska vara ett mer privat och till synes ”hemligt” surfläge där din internetaktivitet inte spåras på samma sätt som vid vanligt surfande.

Nekar insamling av spårbara data

Google har hela tiden nekat till att de samlat in data som går att spåra till individer. Företaget menar att datan som sparats är av ”teknisk” karaktär.

Enligt uppgörelsen behöver Google nu förstöra datan, men inte betala ut något skadestånd till användarna.

Rent tekniskt behöver en domare klubba igenom överenskommelsen den 30 juli innan den vinner laga kraft.

I videon ovan förklaras hur inkognito-läge fungerar.

Så surfar du anonymt

  • Tänk först igenom hur känslig informationen är för dig.
  • Beroende på behovet av anonymitet kan en privat flik i din vanliga webbläsare räcka. Om du vill vara mindre spårbar använd en annan webbläsare än vanligt, förslagsvis en med integritetsfokus som Brave eller Duckduckgo.
  • Vill du ytterligare förhindra spårning finns det olika VPN-tjänster.
  • Den som har möjlighet bör även tänka efter vilken internetleverantör man väljer.
  • Alla kan även förhindra en del spårning genom att säga nej till kakor online.

Källa: Peter Mackhé, medieexpert på branschorganisationen Sveriges annonsörer, och Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.