Räntehöjningarna kommer att fortsätta ett tag framöver, enligt Swedbank prognoschef Andreas Wallström. Foto: SVT

Prognosen: Så hög är räntan om ett år

Uppdaterad
Publicerad

I april slopade Riksbanken nollräntan och flaggade för fortsatta höjningar.

Swedbanks prognoschef räknar med en dubbelhöjning redan i juni.

– Därefter kommer höjningar vid varje efterföljande penningpolitiskt möte fram till april 2023, säger Andreas Wallström i Ekonomibyrån.

Efter många år av negativ ränta höjde Riksbanken styrräntan till 0,25 procent vid det senaste penningpolitiska mötet i april.

Räntan kommer att höjas med ytterligare 0,5 procentenheter redan vid nästa penningpolitiska möte i juni, förutspår Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank. Han tror att Riksbanken kommer att fortsätta lyfta räntan fram till april nästa år. Då kommer styrräntan ligga på ungefär 1,75 procent, enligt Wallström.

Ekonomibyrån

– Men sen tror vi att man slår i räntetaket. Helt enkelt behövs inte fler höjningar efter det. Det är nu som inflationen är så hög, om vi blickar fram ett år är den bästa gissningen att ekonomin kommer bromsa in till följd av de här räntehöjningarna, och det i sig kommer dämpa prisutvecklingen, säger Andreas Wallström i Ekonomibyrån.

Enligt Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen blir penningpolitiken väldigt verkningsfull, eftersom svenska hushåll har så pass stora skulder.

– Så det räcker med höjningar på någon eller ett par procent för att det ska få stor effekt på ekonomisk aktivitet, säger han i Ekonomibyrån.

Kan få stora effekter

Prissättningen på räntemarknaden idag antyder att styrräntan kommer stiga till runt 2,5 procent, säger Thedéen.

– Då har man en fyraprocentig boränta och det är ungefär tre gånger så hög räntekostnad än folk har idag för sina rörliga bolån. Så det kan få ganska stora effekter även om siffran 4 procent inte låter så hög.

Missa inte hela avsnittet av Ekonomibyrån: Spricker bobubblan nu? om bostadsmarknaden och räntan i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet