Den senaste i raden av modeföretag som begärts i konkurs är modeföretaget Lund Fashion, där varumärkena Flash och Dea Axelssons ingår. Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera modeföretag i konkurs – ännu fler att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen tvingar företag i modebranschen och hotell- och restaurangnäringen i konkurs.

– Vi tror att det här bara är en början, säger Richard Damberg, ekonom på kreditmarknadsföretaget UC.

När kunderna uteblir och marginalerna är små behövs inte lång tid innan ekonomin kraschar och konkursen är ett faktum. Den senaste i raden är modeföretaget Lund Fashion, där varumärkena Flash och Dea Axelssons ingår. Den konkursen berör 95 butiker i Sverige, tre i Danmark samt kontors- och lagerverksamhet med totalt 500 anställda.

Varnar för konkursvåg

Affärs- och kreditinformationsföretaget UC har främst noterat en ökning i antalet konkurser i hotell- och restaurangnäringen under de första veckorna i mars. Mellan den 1 mars och den 20 mars i år är det ungefär lika många inledda konkurser i hotell- och restaurangnäringen som under hela mars 2019 och UC:s Richard Damberg varnar för en konkursvåg.

Coronapandemin

– Det är fortfarande små tal men vi ser en indikation på att konkurserna ökar och vi tror att det här bara är en början, säger Richard Damberg.

Stora försäljningstapp

Han tror att det som syns i statistiken är en ”coronaeffekt”. Särskilt inom restaurangnäringen finns många småföretagare med små buffertar, om ens någon.

– De bolag som går i konkurs är ofta små, har få anställda och har små marginaler. Det har gått fort med omsättningstapp på 70–80 procent och då är det jättesvårt att överleva för många av dem, säger Richard Damberg, som spår en förödande utslagning i branschen.

”Ingen ökning i andra branscher”

UC:s prognos är att antalet konkurser i hotell- och restaurangbranschen kommer att öka med 57 procent i mars 2020 jämfört med mars 2019.

Gällande övriga branscher är det enligt UC för tidigt för att se en utveckling.

– Vi ser ingen ökning i andra branscher än, men alla talar om varsel och det kommer att bli en ökning av konkurserna även där, säger Richard Damberg.

Pressad detaljhandel

Han nämner den sedan tidigare hårt pressade detaljhandeln där det också kommer signaler om att företagen blöder.

Förutom Lund Fashion begärdes modekoncernen Venue Retail Group, med bland annat skokedjan Rizzo, i konkurs på måndagen. Båda företagen hänvisar till att coronakrisen blivit en icke-hanterbar ekonomisk smäll. Polarn O. Pyret och Brothers ska genomgå företagsrekonstruktion, också för att de finansiella problemen blivit akuta på grund av coronakrisen.

– De som inte har muskler när de går in i coronakrisen kommer att ha det jättetufft eftersom hyresvärdarna ofta ligger stilla med hyrorna och marginalerna är fortsatt låga, säger Richard Damberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet