I serien ”När jag inte längre minns dig” har Uppdrag granskning under en längre tid på nära håll följt fem personer som alla drabbades tidigt i livet, innan de fyllt 65 år, av demens. De visar upp hur sjukdomen påverkar vardagen för de som drabbats och deras anhöriga.
Medverkar i serien gör även Gösta Bucht som forskat på demensjukdomar. Han är professor emeritus i geriatrik med specialinriktning på kognitiva sjukdomar vid Umeå universitet. Gösta Bucht ledde arbetet med att ta fram de första nationella riktlinjerna för demens och är medgrundare och har varit ordförande i International Psychogeriatric Association som till stor del arbetar med demens. Ställ din fråga till honom i chatten.
Ställ din fråga om demens och alzheimer
Ann • Är 40 år och har demenssjukdom i släkten på min mammas sida. Har haft dåligt minne i 15 år relaterat till stress vilket blev ännu värre efter covid infektion . Kan tex glömma hela konversationer och bestämt hävda att det inte ägt rum eftersom jag inte har något som helst minne av det. Är det något som kan vara demensrelaterat?
Åldern talar emot demens, är nog mest stressrelaterat fr a om besvären varierar över tid
Nu avslutar vi den här chatten, tack för alla era frågor och tack till Gösta Bucht. Om du inte har sett serien När jag inte längre minns dig än kan du se de två första avsnitten här: https://www.svtplay.se/video/KXApEvQ/uppdrag-granskning-nar-jag-inte-langre-minns-dig/1-beskedet
Anna • Tack för ett riktigt bra och viktigt program! Bra chat också! Det är så mycket kring demens som kräver kunskap, öppenhet och bra stöd för alla oss som är anhöriga. I Stockholm har vi mött helt fantastiskt bra stöd från såväl vården, kommunen och de anhöriggrupper som finns för just Lewy Body - ovärderligt! TACK!
Tack så mycket, det känns fint att höra, stort tack för att ni tittade!