• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Foto: SVT

Chatt: Ställ dina frågor till demensforskaren

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Demens drabbar oftast äldre över 80 år– men vissa drabbas tidigt i livet. Sjukdomen kopplar ofta ett hårt grepp om både den som insjuknar och anhöriga. Går demens att förebygga? Hur ska man tänka som närstående? Ställ dina frågor om demens till forskaren Gösta Bucht mellan klockan 20-22.

I serien ”När jag inte längre minns dig” har Uppdrag granskning under en längre tid på nära håll följt fem personer som alla drabbades tidigt i livet, innan de fyllt 65 år, av demens. De visar upp hur sjukdomen påverkar vardagen för de som drabbats och deras anhöriga.

Medverkar i serien gör även Gösta Bucht som forskat på demensjukdomar. Han är professor emeritus i geriatrik med specialinriktning på kognitiva sjukdomar vid Umeå universitet. Gösta Bucht ledde arbetet med att ta fram de första nationella riktlinjerna för demens och är medgrundare och har varit ordförande i International Psychogeriatric Association som till stor del arbetar med demens. Ställ din fråga till honom i chatten.

Ställ din fråga om demens och alzheimer

Anja • Finns det något samband mellan vissa läkemedel och att insjukna i demens?

Nej

Anna • Tack för ett riktigt bra och viktigt program! Bra chat också! Det är så mycket kring demens som kräver kunskap, öppenhet och bra stöd för alla oss som är anhöriga. I Stockholm har vi mött helt fantastiskt bra stöd från såväl vården, kommunen och de anhöriggrupper som finns för just Lewy Body - ovärderligt! TACK!

Tack så mycket, det känns fint att höra, stort tack för att ni tittade!

Dotter • Hur påverkas demenssjukdomen och måendet hos den dementa som har ett annat modersmål än svenska och inte kan kommunicera med den svenskspråkiga personalen på demensboendendet?

Tyvärr brukar omvårdnad då bli lidande med sämre mående

Emil • Hur förebygger man demens på bästa sätt ?

Livsstilsförändringar

Hermina • Finns det något bevisat samband mellan dåligt minne genom livet och senare demens?

Nej

Ann • Är 40 år och har demenssjukdom i släkten på min mammas sida. Har haft dåligt minne i 15 år relaterat till stress vilket blev ännu värre efter covid infektion . Kan tex glömma hela konversationer och bestämt hävda att det inte ägt rum eftersom jag inte har något som helst minne av det. Är det något som kan vara demensrelaterat?

Åldern talar emot demens, är nog mest stressrelaterat fr a om besvären varierar över tid

Har tvillingsyster (2-äggs)med diagnos alzheimer och äldre syster med diagnos frontallobendemens. Hu • Tvillingsyster alzheimerdiagnos, äldre syster frontallobendemens- risken för mig?

Finns risk, du bör utredas och få råd

B • Finns det större risk för demens när ngn har hjärtproblem

Knappast

Kristina • Min mamma har vaskulär demens, vad skiljer den från alzheimer
Hon har väldiga humörsvängningar

Humörsvängningar och förvirring/desorientering är vanlig vid vaskulär demens, Alzheimers sjukdom är mer stabil i sina symtom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.