Christina Lindqvist blev utköpt från sin tjänst på socialförvaltningen i Skellefteå, efter hot om uppsägning av personliga skäl. Kommunen anger samarbetssvårigheter det senaste året, samtidigt har en oberoende utredning funnit belägg för att Christina blev kränkt av chefer i några av de situationer hon anmält – och att kommunen begick flera fel i hennes ärende.
I Uppdrag gransknings reportage om visselblåsare var Christina Lindqvist en av de som vittnade om tystnadskultur. Dagen efter att granskningen publicerats lade Skellefteå kommun ut en egen kommentar om Christina och kritiken som framkom på kommunens intranät.
Texten innehöll, av kommunen utvalda, beskrivningar av Christinas personalärende.
– Det är ju tillräckligt att jag har blivit utköpt, det är ju tillräcklig uppförsbacke att försöka gå vidare i från. Jag har inga referenser och så lägger de ut det här också. Vad är det man signalerar med den här handlingen? säger Christina Lindqvist.
Politikern: ”Osmakligt”
Skellefteå kommuns kommunalråd Evelina Fahlesson (S) säger att de ville vara snabba med svar på frågor från medborgare som fanns efter reportaget – men är i dag självkritisk.
– Vi begick ett misstag i samband med den publiceringen i och med att vi lämnade så mycket detaljer. Det här var olämpligt och det var därför som vi också nu har förändrat innehållet i texten.
Men Christina Lindqvist var inte ensam om att reagera. Miljöpartiets gruppledare i kommunen, Hans Brettschneider, såg inlägget samma kväll som det lades ut och kommenterade på intranätet:
”Det känns oproffsigt och faktiskt lite osmakligt att kommunen så öppet pekar ut tredje part i detta.”
– Det här blir ju ett sätt att spä på den här tystnadskulturen, att man inte kommer våga gå emot kommunen. Får man kommunen som motståndaren så kommer de att hänga ut en på interna sidor där man inte har möjlighet att försvara sig, säger han till Uppdrag granskning.
Kommunalrådet: Inte rätt arena
Evelina Fahlesson valde efter kommentaren att mejla alla partiers gruppledare. I mejlet skriver hon bland annat: ”…jag tycker inte att det här känns som rätt arena för oss, att föra politik eller för den delen kommentera.”
I dag står hon fast vid det.
– Jag tänker att det är jätteviktigt att våra politiker kan föra fram kritik och debattera fritt. Samtidigt måste man vara beredd på mothugg både kring vad man säger och hur man framför det, säger Evelina Fahlesson.
Men du menar ändå att han som politiker ska inte skriva på intranätet?
– Ja, jag menar det.
Artikel om hennes fall drogs tillbaka
Strax innan reportaget sändes publicerades även en artikel i tidningen Chefen i fokus med rubriken ”Medarbetare spred grundlösa rykten”. Artikeln tog upp hur dåligt cheferna på kommunen har mått av Facebookuppropet som Christina startade och hennes anmälan av chefer för kränkning.
I artikeln fick ett skyddsombud på fackförbundet Vision – som företräder chefer i kommunen, stå oemotsagd. Artikeln slår fast att cheferna inte gjort några fel, trots den oberoende utredningen som slår fast motsatsen.
Artikeln drogs tillbaka från tidningssajten på grund av faktafel. Tidningens ansvarige utgivare skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att hon beklagar att hon inte faktagranskade artikeln innan publiceringen och att hon bett Christina om ursäkt.
Ansvarige utgivaren anser att Christina inte är identifierbar i artikeln, men Christina håller inte med.
Läs mer: Anmälningar efter reportaget
Efter Uppdrag gransknings reportage ”Håll käften och lyd” som sändes den 3 mars har flera anmälningar upprättats.
Ingrid Leirnes blev utskälld av sin chef och förflyttad till en annan arbetsplats när hon larmade om risk för Corona-smitta på hälsocentralen där hon jobbade. Hennes tidigare chefer har nu polisanmälts.
Både Region Västerbotten och Ekobrottsmyndigheten har också JO-anmälts av tittare.
FAKTA: MEDDELARFRIHET
Från Åklagarmyndigheten:
“Meddelarfrihet innebär att alla anställda inom offentlig verksamhet, utan risk för påföljder, kan lämna uppgifter till massmedier för publicering. Detta gäller i viss utsträckning även sekretessbelagda uppgifter. Undantag från meddelarfriheten gäller vissa allvarliga brott mot till exempel rikets säkerhet. Meddelarfriheten innebär dessutom att det är förbjudet att försöka efterforska källor.”