Bostadsbristen gör dem hemlösa i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På ett vandrarhem i Göteborg bor Mohammed Abughalioun och hans nioårige son. De är en del av en växande grupp hemlösa som inte har sociala problem – utan som på grund av bostadsbristen inte har någonstans att bo.

– Jag har bott sex och ett halvt år i Sverige och jag har ingen känsla av att vara hemma, säger Mohammed.

Hemlösa personer som saknar sociala problem, som missbruk eller psykisk ohälsa, blir allt vanligare i svenska storstäder.

I Göteborg räknar man med att hälften av stadens 5 000 hemlösa tillhör denna grupp. De kallas för strukturellt hemlösa. Till skillnad från personer med sociala problem har de ingen rätt att få en bostad av socialtjänsten.

Uppdrag granskning: Bostadsbristen

Mohammed Abughalioun kommer från Palestina och berättar att hans son fick komma till Sverige efter att Mohammed fått uppehållstillstånd.

– Jag har ingen lägenhet. Jag flyttar hit och dit och hit och dit, säger han när Uppdrag granskning möter honom på ett vandrarhem i Göteborg.

“Tar ju det ansvar som lagstiftningen har tänkt sig”

En ny rutin som Göteborgs stad nyligen infört tydliggör att personer som tillhör gruppen strukturellt hemlösa i huvudsak ska få pengar för att betala för en akutlösning, en vecka i taget. Om det finns särskilda skäl kan de placeras i ett av kommunens egna akutboenden, även det en vecka i taget.

– Vi tar ju det ansvar som lagstiftningen har tänkt sig. Vi har ett ytterst ansvar för att människor inte ska bo på gatan, om de kommer i akut nöd. Och de personer som har sociala problem ska vi naturligtvis stödja, som behöver annat stöd från oss än en bostad. Den här rutinen berör inte dem, säger Eva Saletti, sektorschef i Göteborgs stad.

Kostnaderna för boende till hemlösa i Göteborg har skenat de senaste åren. Mellan 2011 och 2018 ökade kostnaderna från 500 miljoner till nästan en miljard kronor.

Det är en av anledningarna till att socialtjänsten nu infört den nya rutinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning: Bostadsbristen

Mer i ämnet