Budskapet från Telia Soneras nya ledning vid årsstämman i april var att den kontroversiella Uzbekistan-affären var en engångsföreteelse. VD:n Lars Nyberg hade tvingats avgå och företaget signalerade en nystart.
Men Uppdrag granskning kan publicera dokument daterade 2012 som tyder på att Telia Soneras suspekta affärer med Uzbekistan var allt annat än en engångsföreteelse utan snarare en utbredd mutkultur, som fortfarande verkar pågå.
Dels berättar dokumenten om det som redan är känt, Telia Soneras affär med Uzbekistan där över två miljarder betalades till ett företag som hade direkt koppling till diktatorsdottern Gulnara Karimova.
Men det finns också ett dokument som verkar komma direkt från Gulnaras skrivbord, en intern ekonomisk avstämning med hennes egna handskrivna noteringar.
Telia Sonera ska betala Gulnara Karimova motsvarande 35 miljoner kronor för abonnenter som Telia Sonera fått, efter att regimen stängt ner ett konkurrerande telekombolag.
Det framgår också att Telia Sonera ska betala Gulnaras kulturella aktiviteter som konserter med internationella artister med ”sponsring”. Tre gånger per år ska företaget ge pengar till tre olika organisationer som Gulnara angivit i en lista.
Uppdrag granskning frågade ”Tomas”, en av de anonyma källor som spelade en central roll i avslöjandet av Uzbekistan-affären, vad han anser om uppgifterna i dokumenten.
– De här olika betalningssätten är vanliga, väldigt vanliga i de här gamla sovjetrepublikerna. Och det är ju där Telia Sonera har stora delar av sin verksamhet. Den här typen av arrangemang är liksom ett måste där, säger Tomas.
Dokumenten avslöjar också att diktatorsdottern säljer något som närmast kan beskrivas som beskydd till Telia Sonera. Det kallas i dokumenten ”konsultation” men handlar om att myndigheterna ska gå hennes ärenden.
Telia Sonera ska ha suttit i en förhandling om just en sådan ”konsultation” den 31 juli 2012 då Gulnara Karimova krävde tre miljoner dollar för tjänsten. Telia Sonera ville i förhandlingen sänka summan till två miljoner dollar. Hela avtalssumman skulle då landat på lite drygt 80 miljoner svenska kronor.
Nuvarande VD:n på Telia Sonera, Per-Arne Blomquist, förnekar inte att en förhandling ägt rum men den ska inte ha skett med Gulnara Karimova direkt utan med Takilant Ltd, alltså det bolag som styrs av Gulnaras högra hand, Gayane Avakyan. Den person som tog emot de 2,3 miljarder som utgör grunden i den korruptionshärva som ekobrottsmyndigheterna i Sverige och Schweiz nu utreder.
– I min värld har vi aldrig förhandlat med Karimova. Sen har vi haft en diskussion med Takilant, som är vår partner i Uzbekistan, som kom fram med ett förslag om olika typer av konsultativa tjänster som vi har tackat nej till, säger Per-Arne Blomquist.
Vår granskning visar att Telia Sonera har en utbredd mutkultur i Uzbekistan?
– Telia Sonera som bolag är inte förknippat med något som jag skulle vilja kalla mutkultur, och det inbegriper också Uzbekistan. Vi har nolltolerans mot korruption, säger Per-Arne Blomquist.
Men förhandlingar har ägt rum av just den här typen av tjänster?
– Absolut, och man ska komma ihåg att när vi har en partner, som vi har i de här länderna, så får man ibland olika förslag och då måste man kunna sitta ner och diskutera med partnern, men sen är det väldigt viktigt att säga nej, vi är inte beroende av den här typen av tjänster.
Dokumenten som Uppdrag granskning nu kan visa har överlämnats av en kurir från en anonym källa.
För att säkerställa dokumentens äkthet har Uppdrag granskning låtit handskriftexperter både på svenska och kyrilliska alfabetet analysera dokumenten. De har med hög sannolikhet kunnat konstatera att det är Gulnara Karimovas handstil som återfinns på dokumenten.
Reporter: Joachim Dyfvermark, Sven Bergman, Fredrik Laurin
Text: Magnus Johansson