I Sverige pågår just nu en unik rättegång. Det handlar om ett terrordåd där den misstänkte gärningsmannen lever och själv har erkänt att han genomfört attacken. Rakhmat Akilov befinner sig bakom Kronobergshäktets väggar.
Han har sedan gripandet till stor del suttit i en sju kvadratmeter stor cell med sekund-bevakning, det vill säga att han bevakats dygnet runt genom en glasruta.
”Ska gärna spela schack med Akilov”
I samband med rättegången flyttas han till en annan del av häktet med samma bevakning nattetid, men där han får möjlighet att röra sig utanför cellen under dagarna.
Advokaten Johan Eriksson, Akilovs försvarare, besöker honom regelbundet.
– Strängare former av isolering än vad han har, det kan man inte ha. Det är ju som om du själv skulle bo i ett akvarium.
Får han inte finna sig i det då, han har haft ihjäl människor?
– Ja, men det här är inte straffet. Det finns inget straff utmätt för honom än. Jag kan inte egentligen föreställa mig hur det är att leva under sådana betingelser faktiskt. Och därför ska jag gärna spela schack med Akilov om det skulle underlätta vår relation.
Uppdraget
Åklagare Hans Ihrman säger under en presskonferens att hans mål är att Rakhmat Akilov aldrig mer ska kunna röra sig fritt i det svenska samhället. Han vill att Akilov ska dömas till lagens strängaste straff – livstids fängelse.
Johan Erikssons uppdrag är att verka för att Akilov ska få en rättvis prövning. Eller som han själv uttrycker det, att ”det ska bli så bra som möjligt för honom”. Ett arbete han mött kritik för.
– Det var någon till exempel som tyckte att jag skulle dö av cancer, så det är uppenbart att man balanserar på en slak lina när det gäller vad människor faktiskt förstår om försvarets uppdrag, det verkar vara så.
”Han är ju en människa”
Två rättspsykiatriska undersökningar har gjorts, den andra på begäran av Johan Eriksson. De visar båda samma resultat. Akilov genomförde inte dådet på Drottninggatan under påverkan av en allvarlig psykisk störning.
I samtal med psykiatrikern säger Akilov att han har en optimistisk syn på framtiden, är nöjd med att han inte avlidit och att han är glad över terrordådet på Manhattan i oktober 2017, som utfördes av en uzbekisk IS-anhängare.
Akilov säger också till psykiatrikern att han ser fram emot ett tidsbestämt fängelsestraff, eftersom han vill tillbringa tid med sina barnbarn på ålderns höst.
– Han är ju en människa, det är väl inget konstigt att han har tankar om att han vill ta hand om sina barnbarn, det kan jag liksom inte tycka låter konstigt alls, säger Johan Eriksson.
En fråga till Akilov
För Johan Eriksson återstår flera timmar i rättegångssalen innan hans klient får sin dom. Bland annat har han, och Akilov, fått höra offrens anhöriga vittna om hur attacken påverkat deras liv.
Johan Eriksson ställer inga frågor till sin klient under rättegången om hur han ser på de personer som miste livet när han körde lastbilen nedför Drottninggatan, eller de anhöriga till offren – som Ebba Åkerlunds familj, en familj som förlorat sin 11-åriga dotter.
Varför?
– Därför att det är egentligen inte viktigt för rättegången. ”Svara nu varför, varför körde du ihjäl min dotter?” En helt rimlig fråga för en pappa till exempel, men som faktiskt inte har nånting med rättegången att göra. Och som kan skapa en sån konfrontativ situation i rättegången att den man förhör tystnar.
Uppdrag granskning får inte möjlighet att prata med Rakhmat Akilov när rättegången pågår. Men via Johan Eriksson ställer vi frågan: Vad säger han till de drabbade, anhöriga och skadade?
Svaret blir att han inte har något att säga dem.
Uppdrag gransknings reportage Terroristen Akilov sänds på SVT1 och SVT Play klockan 20 den 25 april 2018.