Dna-släktforskaren Fredrik Mejster tittar ner i papper. Till höger exteriörbild av Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hittas uppgifterna som Akademiska sjukhuset trodde var förstörda. Foto: SVT/Albin Sjöberg

Här hittas fyndet som avslöjar: Fler kan ha fått spermier stulna

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Fler män kan vara drabbade av spermiestölderna vid Akademiska sjukhuset som Uppdrag granskning har avslöjat. Sjukhusledningen har inte hittat någon sparad dokumentation – men Uppdrag granskning har gjort fynd i arkiven och fått fram en namnlista.

– Här har man ett underlag för att kontakta de män som man vet har lämnat spermier, säger researcher och dna-släktforskaren Fredrik Mejster.

Uppdrag granskning har avslöjat att minst tre män fått sina spermier stulna i ett forskningsprojekt på Akademiska sjukhuset som pågick under 60- och 70 talet. Spermierna har utan männens vetskap inseminerats och gett upphov till fem barn. Hittills har Uppdrag granskning hittat 17 män som bekräftat att de under sin tid i lumpen lämnade spermier mot betalning till forskningsprojektet på Akademiska sjukhuset.

Lämnade spermier 70 gånger

Nu visar ett unikt fynd i regionarkivet att minst 41 värnpliktiga donerade till spermieforskningen. Dokumentationen visar att flera av männen lämnade spermier vid upprepade tillfällen, flera över 20 gånger, i något fall så mycket som 70 gånger.

Den svenska spermieskandalen

”Oetiskt”

Akademiska sjukhuset i Uppsala har tidigare sagt att de inte hittat någon sparad dokumentation om forskningsprojektet, som leddes av den framgångsrike fertilitetsforskaren Carl Gemzell. Allt var troligen förstört, menade forskningsdirektören Anna-Karin Wikström.

– Vi anser att det var oetiskt och kanske även olagligt, säger Anna-Karin Wikström.

Kontaktar inte drabbade

I dokumentationen framgår det inte vad spermierna användes till. Akademiska sjukhuset har inga planer på att starta en internutredning och det nyupptäckta fynden ändrar inte det beslutet. Inte hellre kommer de att kontakta de som drabbats, skriver de i mail till Uppdrag granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska spermieskandalen

Mer i ämnet