335 olegitimerade personer – och 27 rena bluffare – har fått jobb i vården de senaste fem åren, enligt kartläggningen. Foto: SVT

Kartläggning: 27 personer har bluffat sig in i vården de senaste fem åren

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det handlar om sjuksköterskor och läkare över hela Sverige, som i själva verket är bedragare. Uppdrag gransknings kartläggning visar att 27 personer, som inte har sjuksköterskeexamen eller läkarexamen, har lyckats få jobb i vården de senaste fem åren. En person jobbade i nästan tio år innan bluffen avslöjades.

I Skåne förfalskade en man sitt examensbetyg och fick jobb inom hemsjukvården. I polisförhör säger mannen att han klarade jobbet eftersom han gick vårdlinjen och ”förstod jargongen”, samt att han jobbade mycket ensam.

Men han avslöjades som falsk sjuksköterska när han stal medicin som han också missbrukade, från patienter, och han dömdes för brukande av falsk urkund.

Sjuksköterskebluffen

Han lyckades lura sin omgivning i nästan ett år.

335 personer utan legitimationer

Arbetsgivare är enligt lag skyldig att kontrollera att den de anställer har en legitimation som garanterar att personen är rätt utbildad för att jobba som läkare eller sjuksköterska.

Men det slarvas med att göra dessa kontroller, visar Uppdrag gransknings kartläggning.

335 olegitimerade läkare och sjuksköterskor har anställts utan kontroll under de senaste fem åren. Personerna kan i de fallen ha rätt utbildning för yrket – men har inte ansökt och fått legitimationen av Socialstyrelsen.

Tillverkade legitimationen själv

När det brister i kontrollerna så kan även rena bluffmakare få anställning.

Kartläggningen visar att det runt om på vårdcentraler och sjukhus jobbar, eller har jobbat, 27 personer som lurat sig in i vården. Bedragarna saknar rätt utbildning, har ibland ingen utbildning alls och vissa har själva klippt och klistrat ihop avgångsbetyg eller legitimationer. I vissa fall har de lyckats lura Socialstyrelsen.

Flera av de falska sjuksköterskorna har dömts:

  • En man förfalskade sitt examensintyg och fick jobb på Sundsvalls sjukhus. Han jobbade i nästan tio år innan bluffen avslöjades då en patient slog larm. Mannen dömdes för brott mot patientsäkerhetslagen.  
  • En kvinna sökte jobb på kirurgen inom NU-sjukvården i Västra Götaland med en egentillverkad legitimation. Hon dömdes för urkundsförfalskning.  
  • En annan kvinna klarade inte sin utbildning, hon använde då ett manipulerat examensbevis för att söka jobb på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Kvinnan dömdes för brukande av falsk urkund.

Kan vara fler

Efter att Uppdrag granskning för två år sedan avslöjade bluffande läkare och sjuksköterskor inledde hälften av landets landsting och regioner egna revisioner för att kontrollera sin personal.

Men antalet olegitimerade sjuksköterskor och läkare kan vara fler – eftersom alla arbetsgivare inte gör kontroller.

Hur många patienter som drabbats när de sökt vård hos bluffmakarna är oklart. Men en enda falsk läkare i Skåne är misstänkt för att ha felbehandlat 37 patienter. Den utredningen har lagts ner eftersom den misstänkta kvinnan lämnat landet.

Uppdrag gransknings reportage Sjuksköterskebluffen sändes i SVT1 onsdagen den 14 november och finns att se på SVT Play.

Så gjordes kartläggningen:

Kartläggningen har genomförts med hjälp av register och dokument hos flera myndigheter:

  • Inspektionen för vård och omsorg, IVO
  • Socialstyrelsen
  • Polismyndigheten
  • Domstolar
  • Försäkringskassan
  • Skatteverket
  • Centrala studiestödsnämnden, CSN
  • Kommuner, landsting och landstingens revisorer
  • Inklusive en rad andra källor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskebluffen

Mer i ämnet