”Saja”, som egentligen heter något annat, dömdes för brott mot patientsäkerhetslagen, efter att ha ljugit om sin utbildning. Hon påstod att hon studerat till sjuksköterska vid Karolinska institutet, men hennes arbetsgivare blev misstänksam då de aldrig fick se hennes legitimation.
Efter flera tillsägelser valde hennes dåvarande chef att kontrollera uppgifterna.
– Jag ringde till KI där hon uppgivit att hon hade gått och de hade inga registrerade kurser på henne, säger Ylva Lindh som var operativ chef på vårdföretaget.
”Varför skulle jag hitta på?”
“Saja” polisanmäldes av sin arbetsgivare och dömdes till 50 dagsböter i hovrätten 2015. I domen slogs fast att hon måste ha varit medveten om att hon inte hade rätt att jobba som sjuksköterska.
När Uppdrag granskning följer upp vad som hänt tre år efter domen visar det sig att hon idag trots detta arbetar som sjuksköterska i Sverige. Nu på bland annat S:t Görans sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
Hon påstår att hon har relevant utbildning, den här gången från ett universitet i Egypten, och menar att hon gick ut år 2008. Men enligt universitetet har hon aldrig gått där. Och den första gruppen färdiga sjuksköterskor examinerades först 2010.
Men “Saja” står fast vid att hon gått utbildningen:
– Nej, det är inte sant det här.
Varför skulle universitetet ljuga om det?
– Men varför skulle jag hitta på?
”Vi gör en helhetsbeömning”
Trots att ”Saja” tidigare dömts för att ha ljugit om sin utbildning blir hon, med hjälp av sitt egyptiska examensbevis och ett godkänt kunskapstest, legitimerad av Socialstyrelsen. Och idag arbetar hon som sjuksköterska.
Enligt Zara Warglo, avdelningschef på Socialstyrelsen, är brott mot patientsäkerhetslagen inte nödvändigtvis tillräckligt för att neka legitimation:
– Vi gör en helhetsbedömning, då kan man bland annat titta på vad det har gett för brottspåföljd. Hur allvarligt är brottet utifrån den brottspåföljd man fått? Och då kan man också komma fram till att utifrån de här omständigheterna så ser vi att det är helt enkelt inte tillräckligt för att neka en legitimation.
Fel stämpel på examensbeviset
Socialstyrelsen försökte kontrollera att “Sajas” examensbevis från Egypten var äkta men fick inga klara besked. När Uppdrag granskning skickar en reporter till universitetet visar det sig att hon inte finns i skolans register. Och stämpeln på examensbeviset tillhör inte universitetet.
Finns det skäl att återkalla legitimationen?
– Jag kan inte svara på det just nu. Jag känner att jag skulle behöva ha lite mer på fötterna för att uttala mig om det, säger Zara Warglo vid Socialstyrelsen.
Uppdrag gransknings reportage Sjuksköterskebluffen sändes i SVT1 onsdagen den 14 november och finns att se på SVT Play.
Rättelse:
I en tidigare version av den här artikeln stod det att ”Saja” arbetar på bland annat Karolinska institutet. Korrekt är att hon arbetar på Karolinska universitetssjukhuset.