För att ta sjuksköterskeexamen ska man ha fått minst 4 600 timmar undervisning på heltid – hälften teori och hälften praktisk. Det har slagits fast av ett EU-direktiv som ska garantera patientsäkerheten, oavsett vilket land man jobbar i.
Men Uppdrag gransknings kartläggning visar att flera personer med utländska examensbevis blivit legitimerade sjuksköterskor, trots att de inte deltagit i undervisningen. Under sin studietid har de arbetat och haft inkomst i Sverige – samtidigt som de studerat i Rumänien eller Polen.
“Jag har varit i Sverige och jobbat”
“Petru”, som egentligen heter någonting annat, fick sin svenska sjuksköterskelegitimation för drygt ett år sedan. Då Uppdrag granskning kontaktar honom säger han först att han studerat heltid i Rumänien, men medger sedan att han inte deltog i undervisningen.
– Jag har varit i Sverige och jobbat, sedan gick jag till proven hela tiden.
Men det står här att du har gått heltid?
– Nej, det är inte helt okej.
Provjobbade på medicinklinik
Skolan som utfärdat “Petrus” examensbevis i Rumänien har nyligen blivit av med sitt tillstånd på grund av korruption. Flera lärare vittnade om att elever betalat för examen utan att vara närvarande.
I Sverige har “Petru” provjobbat på en medicinklinik, med internmedicin och palliativ vård. Men han säger att han arbetade som hönsuppfödare – ett yrke han haft sedan 11 år tillbaka, även under tiden då han studerade till sjuksköterska.
– Jag har mycket mer betalt än vad jag hade som sjuksköterska.
Petru: “De kan hämta licensen”
Efter att “Petru” träffat Uppdrag gransknings reporter ringer han upp och säger att han har kontaktat Socialstyrelsen. Han vill inte ha kvar sin svenska sjuksköterskelegitimation.
– Ja, jag vill säga till dem att de kan hämta licensen för jag har inte varit hundra procent i skolan.
Så då kan man räkna med att man inte träffar dig som sjuksköterska i framtiden?
– Nej, nej. Du kan vara hundra procent säker.
Socialstyrelsen: Vi utgår från examen
Socialstyrelsens avdelningschef Zara Warglo känner inte igen att sjuksköterskeutbildningar i Rumänien delat ut examensbevis utan korrekt utbildning.
Hur reagerar du när du hör det?
– De har sökt utifrån äkta handlingar. Och det vi gör är att vi tittar på den examen som man har lämnat in till grund för sin ansökan. Och vi begär också in intyg från motsvarande myndighet i de här länderna, säger Zara Warglo och fortsätter:
– Vår roll blir att informera om det här så vi kan få till en bra dialog. Vi alla, inom ramen för EU, behöver samarbeta och hitta lösningar på problemet.
Då Uppdrag granskning kontrollerar med Socialstyrelsen om “Petru” har kvar sin sjuksköterskelegitimation, visar det sig att den ännu inte blivit indragen.
Se mötet med ”Petru” i klippet ovan. Uppdrag gransknings reportage Sjuksköterskebluffen sändes i SVT1 onsdagen den 14 november och finns att se på SVT Play.