Uppdrag granskning och SVT Nyheter har i veckan avslöjat att svenska myndigheter och apotek köpt in miljontals mun- och andningsskydd från fabriker som anklagas för att utnyttja tvångsarbetare.
Enligt flera människorättsorganisationer håller den kinesiska staten omkring en miljon uigurer och andra minoriteter i läger. Arbetskraft fraktas till fabrikerna. Uigurerna utnyttjas också på bomullsfälten i Xinjiang, rapporterade nyligen BBC.
”Lögner och smutskastning”
Men enligt Kinas ambassad i Stockholm är uppgifterna lögn. Ambassadören har inte svarat på en förfrågan om en intervju, men i ett mejl till SVT skriver ambassaden:
”Det har kommit till vår kännedom att SVT:s senaste rapportering innehåller felaktiga uppgifter om ’tvångsarbete i Xinjiang’ (…) och ’tvingas arbeta i avlägset belägna fabriker’. Vi uttrycker härmed vårt starka missnöje och motsätter oss bestämt lögnerna och smutskastningen.”
”För att eliminera hotet om terrorism och extremism har man i Xinjiang vidtagit en rad effektiva antiterror- och avradikaliseringsåtgärder.”
Tillbakavisar uppgifterna
Fredrik Fällman är docent och Kina-kännare på Göteborgs universitet. Han berättar att han själv känner två forskare som är uigurer och som har försvunnit, kanske till läger. Fällman bekräftar den bild som tre andra experter uppgett i SVT:s publiceringar och kommenterar ambassadens uttalande så här:
– När de uppdagades för några år sedan förnekade man lägrens existens – nu kallar man dem tränings och yrkesutbildningscenter. Skulle man ha en miljon extremister? Det är absurt. Skalan på hur Kina bygger ut lägerplatser i Xinjiang har många forskare visat genom på exempelvis satellitbilder, det har skett i en enorm skala.
Kinesiska ambassaden skriver vidare i sitt uttalande till SVT att kinesiska medborgare ”skriver under kontrakt med sina arbetsgivare på grundval av jämlikhet, fri vilja och samförstånd, och de erhåller skälig lön.” ”Det förmenta ’tvångsarbetet’ existerar helt enkelt inte”, skriver man, och uppger att mellan 2014 och 2019 lyftes 2 920 000 människor ur fattigdom i Xinjiang.
Kina-kännaren: ”En dikatatur”
Fredrik Fällman håller med om att Kina har ”en drive” mot fattigdom.
– Men det saknas helt transparens. Det är ju en diktatur utan fria val och det finns ingen offentlighetsprincip eller oberoende insyn.
Om SVT:s avslöjande om skyddsutrustningen som misstänks komma från företag där man utnyttjar tvångsarbetare, skriver ambassaden:
”Vi hoppas att SVT ska respektera fakta, vara omdömesgillt, ta sitt ansvar som medieföretag och inte sprida desinformation. Vi hoppas också att SVT i viss mån ska bidra till att skydda vårdpersonals, migrantarbetares och andra svenskars legitima rättigheter och intressen.”