Foto: SVT

Lagens korta arm

Publicerad
Uppdrag granskning ·

En ny lag skulle göra lastbilstrafiken säkrare, och få ner antalet olyckor i Sverige. Men vad händer när de som ska upprätthålla lagen sakta men säkert försvinner från vägarna?

Varje år skadas eller dödas drygt 1000 människor i Sverige i olyckor där tunga lastbilar är inblandade. Under 2014 dog 54 personer. En av farorna är chaufförerna själva – som fuskar med körtider och säkerhetskrav. Den nya klampningslagen – som innebär att polis kan låsa ett fordon för att hindra att man kör vidare – skulle vara ett krafttag för ökad trygghet på vägarna. Men nu avslöjar Uppdrag granskning hur risken att åka fast istället är mindre än för 20 år sedan.

Stefan Holgersson är polisforskare och är orolig över utvecklingen på svenska vägar.

UG – Lagens korta arm

– När polisen inte är närvarande på vägarna så blir det nästan laglöst, man kan göra vad man vill. Man kan köra hur länge som helst och hur fort som helst eftersom man inte är övervakad. Och det är klart att det är mycket negativt för trafiksäkerheten om man nu vill få ner antalet olyckor, säger han.

Uppdrag granskning Rolf Lunneborg och Håkan Alamaa har gett sig ut på svenska vägar för att skildra hur lång – eller kort – lagens arm egentligen är idag.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 4 november kl. 20:00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Lagens korta arm

Mer i ämnet