Ett surrogatarrangemang regleras juridiskt i avtal där kundens, det vill säga de tilltänkta föräldrarna, och surrogatmammans rättigheter och skyldigheter slås fast.
Uppdrag granskning har fått tillgång till flera avtal, som rör olika agenturer, i olika länder.
Här finns paragrafer om tystnadsplikt och ersättningsnivåer. I ett avtal framgår att surrogatmamman inte får arbeta om klinikens läkare ser en risk för komplikationer i graviditeten – och att surrogatmodern då inte har rätt till kompensation för det av kunden. Villkor som bekräftas av surrogatmammor som Uppdrag granskning möter.
– Man skriver på avtalet och det står där att man får böter om embryot skadas på grund av dig. Så jag låg mycket under graviditeten och försökte ta hand om mig själv och barnet, för att slippa ha några problem, säger Anna, surrogatmamma i Georgien.
”Det är en icke-fråga”
På den stora agenturen New Life, med huvudkontor i Georgien, ser man inget problem med villkoren och uppger – tvärtemot vad branschen påstår i Sverige – att surrogatmammorna ändå inte har något jobb att gå till.
– Det är bara en eller två procent av våra surrogatmammor som har ett arbete. Om de hade jobb skulle de ju inte välja att bli surrogatmamma. Så det är en icke-fråga, säger Sophie Ukleba på New Life.
I ett avtal ser vi hur kunden, de tilltänkta föräldrarna, har rätt att kontrollera att surrogatmamman lever ett hälsosamt liv. Och att hon får böta om hon tar en cigarett eller en ej godkänd medicin, eller på annat sätt har en ”opassande livsstil”. Upp till 2000 kr per händelse.
Genomgående i avtalen Uppdrag granskning fått tillgång till är att aborträtten – som i Sverige och många andra länder anses fundamental – avtalas bort. För att abort ska godkännas måste, enligt ett avtal vi läser, surrogatmammans liv vara i ”allvarlig fara”, och det ska intygas av tre läkare.
– Det är främst för att göra surrogaterna väldigt, väldigt medvetna om hur strikta vi är mot att avsluta en graviditet, säger Sophie Ukleba på agenturen New Life.
”En förutsättning att graviditeten fullföljs”
När Uppdrag granskning intervjuar företrädare för surrogatbranschen i Sverige, blir det tydligt att det är kundens perspektiv som gällt i frågan om aborträtten – inte surrogatmammans.
Genomgående är att surrogatmamman säljer bort rätten till abort. Hur går det ihop med grundläggande kvinnorättigheter?
– Svårt att svara på den frågan. Jag ser väl inte omedelbart någon konflikt, eller något allvarligt problem här, det kan hända att det finns, säger Staffan Sörenson, jurist och delägare i den svenska agenturen Nordic surrogacy.
Tror du att det skulle vara möjligt att avtala bort aborträttigheten här i Sverige?
– Det kan nog vara svårt.
Staffan Sörenson menar dock att det är svårt att jämföra aborträtt i en vanlig graviditet med en surrogatgraviditet.
– Det som min byrå sysslar med till vardags är ju att ge möjligheten till ett par som är ofrivilligt barnlösa att få barn med hjälp av surrogat, och då är det naturligtvis en förutsättning att graviditeten fullföljs. Så abortfunktion i det här sammanhanget är ju någonting helt annat än den aborträtten som vi värnar om i Sverige.
Ska stå för kundens alla kostnader
Enligt ett avtal Uppdrag granskning har fått tillgång till ska surrogatmamman böta, om hon gör abort utan tillstånd. Hon ska dessutom stå för kundens alla kostnader – vilket i Ukraina kan handla om mellan 450 000 och 700 000 kronor.
– Surrogat handlar inte om en vanlig graviditet. Det är inte surrogatmammans bebis, eller hennes beslut att avsluta bebisens liv. Det är ett kontraktsbrott, säger Anastasia Aleksandrova, på agenturen Biotex i Ukraina om företagets avtal.
För en utomstående förefaller de här villkoren väldigt hårda?
– Vi tvingar inte kvinnor till att bli surrogatmödrar. Det är deras eget beslut, och då måste de följa reglerna.
Inom den svenska sjukvården är det inte tillåtet med surrogat, varken kommersiellt eller altruistiskt – det vill säga när en kvinna ställer upp som surrogatmamma utan ersättning. EU-parlamentet har fördömer surrogatmödraskap, och anser att det strider mot kvinnans människovärde.
Hälften av kunderna svenskar
Men det är inte olagligt för svenskar att vända sig till andra länder för att få barn genom surrogat. Och Sveriges ambassader i de aktuella länderna hjälper gärna till att förmedla kontakter, enligt Uppdrag gransknings kartläggning.
– Numera underlättar svenska ambassaden det för oss, så det hela går smidigt, säger Sophie Ukleba på New Life i Georgiens huvudstad Tblisi.
Ambassaden, finansieringen, juridiken. Det är därför svenskarna kommer till Georgien.
– Nästan hälften av våra kunder i dag är svenskar, säger Mariam Kukunashvili, grundare, av New Life.
Här kan du själv ta del av hur avtalen för surrogatarrangemangen ser ut:
Uppdrag gransknings reportage De nya surrogatmödrarna sändes på onsdag den 19 september 2018 och finns att se på SVT Play. I reportaget träffar vi utländska surrogatmammor som bär och föder barn åt andra.
Fakta: Vad är surrogatmödraskap?
• Surrogatarrangemang är inte tillåtet inom den svenska sjukvården – varken kommersiellt eller altruistiskt, däremot är det inte förbjudet att man åker utomlands och anlitar en surrogatmamma i länder där det är tillåtet.
• Vid altruistiskt surrogatmoderskap är en kvinna surrogatmoder utan betalning.
• Är man svensk medborgare är surrogatarrangemang bara möjligt för heterosexuella par, manliga gaypar och ensamstående män. Det beror på att det i Sverige alltid är den födande modern som räknas som barnets juridiska mor, vilket gör att det krävs en man som kan fastställas som barnets biologiska far. Har mannen en partner, kvinna eller man, kan denna sedan göra en närståendeadoption av barnet, efter att den födande kvinnan har avsagt sig föräldraskapet.
• Det finns två olika former av surrogatmödraskap, partiellt och fullständigt.
• Partiellt innebär att surrogatmamman också donerar sitt ägg, vilket gör att hon har en biologisk koppling till barnet hon bär. Detta är ytterst ovanligt idag.
• Fullständigt surrogatmödraskap innebär att surrogatmamman inte har någon egen genetisk koppling till barnet hon bär, ägget kommer från den tilltänkta föräldern eller från en äggdonator.
• Eftersom surrogatmödraskap är oreglerat i Sverige saknas lagstiftning för surrogatärenden och det finns i dagsläget heller ingen myndighet som är kunskapsmyndighet eller tillsynsmyndighet i frågan.