Så gjordes reportaget ”Dödad på jobbet”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings Agneta Bernárdzon berättar hur hon gjorde reportaget ”Dödad på jobbet”.

Hur fick du idén till reportaget?

Det var ett gemensamt beslut inom redaktionen eftersom arbetsplatsolyckor är ett område som vi tyvärr har varit dåliga på att uppmärksamma i Uppdrag granskning. I Norrbotten har det skett flera allvarliga dödsolyckor de senaste åren så därför kändes det naturligt att jag, som sitter i Luleå, skulle titta på det.

UG – Dödad på jobbet

Hur arbetade du?

Jag började med att prata med de berörda. Anhöriga till dem som avlidit eller skadats, de som själva skadats och deras arbetskamrater. Jag fick lyssna in vad de upplevde som det svåraste med hela den uppkomna situationen.

Naturligtvis var det själva händelsen som var svårast – att någon blir dödad på sitt arbete. Att förlora en anhörig, arbetskamrat eller nära vän från en dag till en annan. Och framförallt att inte få veta exakt vad det var som hände, hur olyckan kunde ske och vem det var som bar ansvaret – det tyngde alla jag pratade med oerhört mycket.

Det går veckor,  månader och i de flesta fall flera år innan de får någon klarhet i olyckan – om ens då. Upprördheten kring olyckan svalnar, saker faller i glömska och folk hinner tom dö innan åklagaren tar beslut om att väcka åtal eller ej. En outhärdlig tid för de närstående.

Vi bestämde oss för att det är just det vi ska fokusera på – de långa genomströmningstiderna från olycka till domstolsbeslut.

Vilka källor använde du?

Vi har samlat in statistik från Arbetsmiljöverket, Polisen och REMA, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Och vi har bara tittat på dödsolyckor för att materialet skulle bli hanterbart.

Vi har gått igenom samtliga 35 domstolsbeslut när det gäller dödsfall orsakade genom arbetsplatsolyckor under fem år, mellan 2008 och 2012. I genomsnitt tog det tre år och fem månader för ett ärende från själva olyckstillfället till domstolsbeslutet.

I 14 av fallen har utredningarna pågått i fyra år eller mer. Det längsta ärendet tog 7 år och 3 månader.

Att det bara var 35 domstolsbeslut på fem år kändes väldigt lite med tanke på att det under de tio senaste åren har rapporterats in i genomsnitt 57 dödsolyckor per år till Arbetsmiljöverket.

(58+68+68+75+68+41+54+57+45+33=567) 

Vi ville utifrån det ta reda på hur många inrapporterade dödsolyckor som ledde till fällande dom.

Givetvis är inte alla rapporterade dödsolyckor brott, en del dödsfall kan ju ha en naturlig förklaring. Men om man ändå utgår från siffran 57 dödsolyckor per år (= 285 dödsfall på fem år) och att endast 19 fall av de 35 domarna (16 fall ogillades)  ledde till fällande dom mellan 2008-2012 så motsvarar det ca 6 procent!

Stötte du på några problem?

Ja, det största problemet är ju att det råder förundersökningssekretess fram tills dess åklagaren har väckt åtal. Så inget av företagen eller ens åklagare eller polis kan/vill inte uttala sig om de fallen som själva reportaget handlade om.

Vilka deltog i arbetet?

Reporter Agneta Bernárdzon, fotograf/redigerare Fredrik Westerberg, fotograferna Åke Wehrling och Benny Lindberg. Stillbildsfotograf Tor Johnsson, researcher Katrin Kasström, grafikerna Sirnir Einarsson och Christina Åberg och redaktör Elisabeth Åsbrink

Hur lång tid tog arbetet?

Sex veckor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Dödad på jobbet

Mer i ämnet