Avslöjar: Spermier kan ha använts utan tillstånd – två fall i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Spermier kan ha använts till inseminering utan tillstånd på sjukhuset i Halmstad. Uppdrag granskning kan avslöja två fall där donatorbarn hittat biologiska pappor som oberoende av varandra uppger att de aldrig donerat sperma. Däremot har de sökt hjälp på samma fertilitetsklinik. 

–  Jag kan endast beklaga detta, säger Maud Ankardal verksamhetschef på Kvinnokliniken i Halmstad.

Emelie blev till med hjälp av spermiedonation vid fertilitetskliniken på Länssjukhuset i Halmstad och föddes 1986. När hon i vuxen ålder vände sig till Hallands sjukhus för att få ut namnet på den som donerat sperman fick hon, som flera andra donatorbarn, veta att uppgifterna inte fanns.

– Jag var så chockad och visste inte hur jag skulle tackla det, säger Emelie.

Se reportaget: “Sveket mot donatorbarnen”

Lämnade spermieprov 

Hon nöjde sig inte med beskedet utan lyckades med dna-test och dna-släktforskare att spåra sin biologiska pappa, halmstadbon Zdravko. Han blev chockad över hennes existens och berättar att han aldrig donerat någon sperma. Däremot genomgick han och hans dåvarande hustru en fertilitetsutredning på sjukhuset i Halmstad, då de inte kunde få egna barn. Zdravko lämnade då spermieprov.

– Du menar att de använt...? säger Zdravko men stoppar sig mitt i meningen.

– De har använt dina spermier utan din tillåtelse. Kränkande! säger Zdravkos sambo i Uppdrag granskning.

Felicias donator var också ovetande

Zdravko är inte den enda mannen som varit patient på kliniken och som nu helt ovetande fått en okänd biologisk dotter. Även donatorbarnet Felicia född 1993 spårade sin biologiska pappa.  Det visade sig att även han uppger att han varit på kliniken för att utreda barnlöshet. Inte för att donera sperma.

Sjukhuset beklagar

Hallands sjukhus i Halmstad kan inte förklara hur det kommer sig att männens spermier tillsynes olovligen donerats och använts vid insemination.

– Jag kan endast beklaga detta och de konsekvenser som kan ha uppstått, säger Maud Ankardal verksamhetschef Kvinnokliniken Halmstad. Hon menar att det här, om uppgifterna stämmer, kan tyda på att sjukhusets medarbetare för 35 år sedan “inte genomförde vård och behandling med aktsamhet”.

Emelie och Zdravko är glada att de funnit varandra, men det har rört upp mycket känslor. Emelie vill driva frågan och ställa Hallands sjukhus till svars.

– Det är inte okej att det hände på det här sättet. Det här är en man som varit inne för att försöka få egna barn. Och så här är jag liksom. Det var inte alls som han tänkt sig, säger Emelie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.