Svenska skattebetalare lurade på över 50 miljoner kronor – av förmögen brittisk familj

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Under 14 år lurade företagsgruppen svenska skattebetalare på över 50 miljoner kronor genom att sälja vanliga förbrukningsvaror till extrema överpriser. Och spåren från fakturorna leder utanför Sverige – till en bostad i ett exklusivt villaområde i centrala London med hembiträden, sportbilar och privatchaufför.

2003 beslutar sig den brittiska entreprenören Peter Gold för att expandera sin verksamhet till Sverige. 

Hans affärsidé går ut på att över telefon sälja enkla förbrukningsvaror som våtservetter, sopsäckar och helt vanligt vägsalt – som marknadsförs som issmältningsmedel – till extrema överpriser.

Sverigefakturorna

Peter Gold startar fem fristående företag: Royal Chemical Industries, Millennium Computer Systems, Genlite Search, Universal Solution och Interpoly Chemicals. Men företagen drivs som en koncern, med samma personal, samma telefonnummer och gemensamma lokaler. 

I styrelserna för bolagen sitter under olika perioder flera medlemmar ur Peter Golds familj: Hans fru Janice och deras två söner Daniel och Nicholas. 

Satsningen får en flygande start i Sverige och företagens omsättning mångdubblas under de första åren.

Sverige inte ensamma

Med hjälp av påstridig och vilseledande telefonförsäljning, ofta kombinerad med både gåvor och hot, förmår säljarna företag och kommuner att köpa lysrör, våtservetter, skrivartoner och sopsäckar som är uppemot tio gånger dyrare än normalt. Ibland ännu mer. 

Men det är inte bara Sverige som drabbats. I Spanien, dit Peter Gold tog sin affärsidé i början av 2000-talet, vittnar man också om företagens försäljningsmetoder. 

– Mellan 2007 och 2011 spenderade provinsstyrelsen i Toledo 125 000 euro på tusentals lysrör och 140 000 euro på tusentals sopsäckar, tusentals liter av tvål och andra hygieniska produkter. Och allt detta köpte de till ett värde som var mycket högre än marknadspriset, säger Jaime Ramos, före detta vice presidenten för provinsstyrelsen i Toledo. 

I Sverige var företagsgruppens storsäljare det så kallade issmältningsmedlet, som Uppdrag granskning kunde avslöja var helt vanligt vägsalt och som sålts till svenska kommuner för mellan 140 – 165 gånger mer än vad det borde kostat.

Hamnade på varningslistorna

Under de 14 år familjen Gold hade verksamhet i Sverige sålde de sina dyra förbrukningsvaror till totalt 216 kommuner och 140 kommunala bolag, för sammanlagt över 55 miljoner kronor. 

Det innebär att svenska skattebetalare lurats på över 50 miljoner kronor, eftersom det egentligen borde ha kostat runt 5 miljoner. 

– Det fanns misstankar om att man hade mutat, bestuckit, kommuntjänstemän för att få kommunerna att beställa material där man beställde för mycket eller sådant man inte behövde. Det var ju också en av förklaringarna till att försäljningen hade gått ner, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson.

2011 hamnade det första av bolagen på varningslistorna. Några år senare fanns de alla där, vilket bidrog till att försäljningen minskade. I juni 2017 försatte Peter Gold alla företagen i konkurs. 

Fick ni nånsin någon kontakt med ägarna? 

– Nej, vi fick inte kontakt med Peter Gold. Vi försökte men efter att vi hade sökt honom ett antal gånger så konstaterade vi att vi inte fick kontakt med honom, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson. 

“Jag bryr mig inte” 

Uppdrag granskning åker till den adress där Peter och Janice Gold enligt bolagsregistret ska bo, i det exklusiva villaområdet Primrose Hill i centrala London. Utanför huset, bredvid en övertäckt sportbil av märket Rolls royce, håller privatchauffören på att parkera en svart Jaguar med tonade rutor. 

Enligt hembiträdena ska paret Gold ha flyttat till USA där den äldre sonen sedan tidigare bor. Men deras andra son, Nicholas, är hemma. 

– Jag är inte involverad i företaget. Jag äger inga aktier, jag är inte direktör, jag har inte fått ut något av det. Jag har inte pratat med någon ur personalen, jag känner ingen av dem, vet inte vad de heter. Du pratar med fel person, säger Nicholas Gold. 

Det stämmer inte. I England har Nicholas Gold varit direktör för tio av Peter Golds bolag. I de spanska företagen har han idag av allt att döma tagit över sin pappas styrelseposter. Och i Sverige satt han i styrelsen för alla fem Gold-bolagen under åtta år. 

Men han vill inte kännas vid något ansvar. 

– Det kvittar vad du säger, jag vill inte veta. Det är inte min sak, jag bryr mig inte. 

Uppdrag granskning har försökt nå Peter Gold och representanter för ledningen i hans bolag i Sverige för en kommentar, utan att lyckas.

Reportaget Sverigefakturorna: del 2 finns att se på SVT Play och sänds på SVT1 onsdagen den 24 oktober 2018. I reportaget söker Uppdrag gransknings team efter de som lurat skattebetalarna på mångmiljonbelopp – och själva tjänat stora pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigefakturorna

Mer i ämnet