I en jobbannons för Interpoly Chemicals står det att företaget söker tjejer med ”driv och stor personlighet”. Flera av telefonförsäljarna på Peter Golds företag drog in miljoner kronor. Foto: Skärmdump/SVT

Telefonförsäljaren tjänade 268 000 i månaden – lurade svenska kommuner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Med lögner, gåvor och hot förmådde unga kvinnliga telefonförsäljare svenska kommuntjänstemän att köpa sopsäckar, lysrör och helt vanligt vägsalt för över 55 miljoner kronor. Och flera av säljarna drog själva in miljoner på kuppen. Den mest framgångsrika av dem tjänade under ett år 268 000 kronor i månaden.

Leyla, som egentligen heter någonting annat, arbetade som telefonförsäljare på den brittiska entreprenören Peter Golds företag i Sverige. 

Till arbetsuppgifterna hörde att via telefon sälja sopsäckar, våtservetter, lysrör och vägsalt – till extrema överpriser.

Sverigefakturorna

Telefonförsäljarna satt på två olika avdelningar separerade av en glasvägg. På ena sidan satt nyanställda säljare och jagade nya kunder. Här var pressen på att sälja stor och personalomsättningen hög, enligt tidigare anställda som Uppdrag granskning varit i kontakt med.

Tjänade 3,2 miljoner på ett år

På andra sidan väggen satt en liten grupp handplockade säljare. De sålde till redan befintliga kunder, och för dem verkar alla metoder ha varit tillåtna. Vittnesmål från tidigare anställda och kunder visar på en affärsidé där telefonförsäljarna hotade och pressade sina kunder. Man lockade med gåvor och presentkort och blev sedan aggressiva då kunden ville avsluta beställningen. 

I den mindre gruppen satt flera telefonförsäljare som tjänade över en miljon kronor om året. Men den som tjänade mest av alla var Leyla. 

Under sina 14 år på Peter Golds bolag tjänade hon i snitt 1,8 miljoner kronor per år. Under sitt rekordår, 2012, tjänade hon över 3,2 miljoner kronor. Åren före och efter: 3,1 och 2,9 miljoner kronor. 

Sammanlagt tjänade Leyla 25 miljoner kronor, på att sälja helt vanliga förbrukningsvaror.

Med hjälp av unga kvinnliga telefonförsäljare sålde Peter Golds företag vanliga förbrukningsvaror till kraftiga överpriser. I en platsannons står det att man letar efter tjejer som ”älskar att höras”. Foto: SVT

”Låt mig vara”

Då Uppdrag granskning ringer upp henne vill hon inte kommentera tiden på Peter Golds företag

– Jag vill inte ha någonting med det att göra. Jag vill komma över det. Låt mig vara. 

Vad känner du att du har för ansvar i det som har hänt? 

– Jag var anställd. Om du har några andra frågor så kan du ringa dem som hade företaget. Inga mer kommentarer och om du ringer mig en gång till så kommer jag faktiskt anmäla er. 

Efter konkursen: 1,7 miljoner i lönegaranti

Till slut fick företagsgruppens försäljningsmetoder konsekvenser. Försäljningen minskade och alla bolagen hamnade så småningom på de så kallade varningslistorna för oseriösa företag som står bakom olika typer av bluffakturor. 

I juni 2017 försatte ägaren Peter Gold bolagen i konkurs. 

Efter konkursen betalade staten, genom länsstyrelsen, ut en lönegaranti på 1,7 miljoner kronor till Leyla och hennes tolv kollegor under uppsägningstiden, baserat på deras inkomster. 

Uppdrag granskning har försökt nå Peter Gold och representanter för ledningen i hans bolag i Sverige för en kommentar, utan att lyckas.

Reportaget Sverigefakturorna: del 2 finns att se på SVT Play och sänds på SVT1 onsdagen den 24 oktober 2018. I reportaget söker Uppdrag gransknings team efter de som lurat skattebetalarna på mångmiljonbelopp – och själva tjänat stora pengar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigefakturorna

Mer i ämnet