Spelinspektionens utredare Marcus Aronsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fungerar verkligen förbuden? Se Spelinspektionen svara Uppdrag granskning. Foto: SVT

Vändningen: Flera sajter förbjuds – men är fortfarande öppna för spel

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Spelinspektion har tidigare förbjudit fem sajter där man utan ålderskontroller kan gambla med så kallade skins. Strax innan SVT publicerar sin granskning väljer de att förbjuda ytterligare två. Men sajterna är fortsatt tillgängliga att spela på.

– Att helt få bort det är nog väldigt svårt, säger utredaren Marcus Aronsson.

För att bedriva gambling mot svenska kunder krävs tillstånd från Spelinspektionen. Ett av kraven är att minderåriga inte ska kunna spela. Men Uppdrag granskning kan visa att barn och unga enkelt kan logga in på sajter och satsa skins, vapnen från datorspelet Counter-strike.

Sajterna utgör en risk att unga utvecklar spelberoende, menar beroendeforskaren Anders Nilsson vid Karolinska institutet.

Granskning: Influencers och spelreklam

– Vi vet att spel om pengar är något många unga fastnar i. Det är överrepresenterat unga män.

Skins bedöms ha ett värde

Spelinspektionen hade fram till i mars 2024 förbjudit fem sajter som riktar sig mot svenskar, där man gamblar med skins. Innan påskhelgen lade myndigheten ett förbud mot ytterligare två. För första gången gör Spelinspektionen bedömningen att skins har ett ekonomiskt värde.

Hur kommer det sig att ni gör den här vändningen nu?

– Spelinspektionen följer löpande utvecklingen på spelmarknaden. Flera undersökningar visar att ungas spelande ökar och att unga är en särskilt sårbar grupp, säger Robert Larsson, enhetschef Spelinspektionen.

Men flera av de förbjudna sajterna går fortfarande att spela på från Sverige. Myndigheten har inte möjlighet att göra sajterna otillgängliga med geo-blockering. I stället hoppas man att marknadsföringen mot svenskar ska minska.

– Om man marknadsför en sida som riktar sig mot Sverige skulle det kunna innebära att man gör det som kallas främjar. Främjande är ett brott mot spellagen, säger Marcus Aronsson.

Se mer: Kulturnyheternas granskning av spel på nätet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Influencers och spelreklam

Mer i ämnet