Läkarleasing är ett av Sveriges största vårdbemanningsföretag. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ägaren till största hyrläkarbolaget dömd för brott – nu ser flera regioner över kontrakten

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Sveriges regioner ser nu över sina avtal med hyrläkarjätten Läkarleasing. Detta efter att man fått information om att bolagets ägare är dömd för brott. SVT Nyheter har tidigare berättat att Läkarleasings huvudägare dömts för ekobrott. Tingsrättsdomen är överklagad av båda parter och medan ägaren vill frias kräver åklagaren att han ska dömas till fängelse.

Läkarleasing har under många år hyrt ut personal till alla svenska landsting och en rad kommuner. Under hösten har landstingen, som numera kallas regioner, nåtts av uppgifter om både det aktuella ekobrottsmålet och andra, äldre domar mot ägaren.

Informationen har gjort att flera av landstingen startat fördjupade granskningar av bolaget, för att ta ställning till om domarna påverkar ett fortsatt samarbete.

Turbulensen kring Läkarleasing

– Uppsala ingår enbart avtal med seriösa företag som följer lagstiftning och upphandlade kontrakt, uppger Petter Karlsson, inköpschef i Uppsala.

– Det är fullständigt oacceptabelt, och vi ser väldigt allvarligt på det här och därför utreder vi det här. Vi begär ut de eventuella domar som finns och så gör vi en helhetsgranskning igen. Vi gjorde en kontroll vid upphandlingen, säger regionjurist Kristine Nilsson Wieslander på Region Uppsala.

Varför har ni då inte upptäckt detta tidigare?

– Vi har inte kontrollerat att de inte har brottslig verksamhet, däremot har de uppgett att de inte har det. 

Inväntar hovrättens dom

Fyra norrlandsregioner undersöker också vad man ska göra. Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen har ett gemensamt avtal med Läkarleasing.

”Med anledning av erhållen information förs diskussioner mellan juristerna från respektive region om hur ärendet ska hanteras och vilka alternativ som är möjliga att genomföra”, skriver Lena Larsson, inköpschef för Jämtland Härjedalen till SVT.

Läkarleasing har framhållit att ägaren varken ingår i ledningen eller styrelsen. Samtidigt är han hos Bolagsverket registrerad som företagets ”verklige huvudman”, vilket ska betyda att han ”ytterst äger eller kontrollerar” företaget. 

Från Västernorrland skriver inköpschefen Sara Hedlund att det är ”oklart om det är möjligt att utesluta en leverantör som följd av att en ’ej aktiv företrädare’ blir dömd för ekobrott. Vi utreder om det finns stöd i lagen att häva/utesluta en leverantör på grund av detta, samt om det finns något vi kan göra innan det finns en dom som vunnit laga kraft”.

De flesta regioner uppger för SVT Nyheter att de avvaktar utvecklingen och inväntar en dom i hovrätten innan de tar ställning till ett eventuellt agerande.

”Omfattande omorganisation”

Läkarleasings styrelseordförande Roger Jakobsson betonar i en kommentar att Läkarleasing inte är part i ekobrottsmålet, och upprepar att ägaren inte har någon aktiv roll i bolaget i dag.

”Händelsen som ligger till grund för målet skedde för snart tre år sedan och bolaget har därefter genomfört en omfattande omorganisation av ekonomiavdelningen samt inlett ett väl fungerande samarbete med en extern auktoriserad redovisningsfirma vilket bolagets två senaste årsredovisningar styrker.”

Jakobsson uppger att bolagets relationer till regionerna är goda.

”Att ett fåtal av våra kunder genomför granskningar ser vi som något positivt och vi ser till att vara tillgängliga och tillmötesgående i dialogen för att räta ut deras eventuella frågetecken.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen kring Läkarleasing

Mer i ämnet