SVT:s reporter Sebastian Strandberg dricker maskroskaffe med Johannes Wätterbäck

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här testar SVT:s reporter maskroskaffe: ”Trodde det skulle vara värre” Foto: SVT / Sebastian Comar Alm

Alternativet när kaffe blir dyrare – maskrosor?

Uppdaterad
Publicerad

Vi är många som älskar kaffe, men också många som märkt att det blivit rejält mycket dyrare sista tiden.

Med kaffet på upphällning – kan maskrosor vara räddningen?

Bara i juni ökade priset på bryggkaffe med 7,9 procent. Nu kostar ett paket bryggkaffe mellan 5 och 11 kronor mer än för bara en månad sedan, visar nya siffror från Matpriskollen.

Dessutom riskerar klimatförändringarna att slå ut stora delar av världens kaffeproduktion i framtiden.

Olika kaffesurrogat

I svåra tider som under krig har bland annat rostat spannmål och växten cikoria använts som kaffesurrogat.

Frågan är vad som kan tänkas bli framtidens ”kaffe”. I Västerås har Johannes Wätterbäck, som driver odlingsbloggen Farbror Grön, experimenterat med att göra det på maskrosrötter.

– Jag tycker att det är fantastiskt gott, säger han.

Se vad SVT:s reporter Sebastian Strandberg tycker om maskroskaffet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.