Annika Alexius, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet och bostadshus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan man göra för att minska räntan på sitt bolån? Annika Alexius, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet, går igenom en vanlig fallgrop man som låntagare kan hamna i. Foto: SVT

Bankernas marginaler: ”Provocerande” eller ”historiskt låg nivå”?

Uppdaterad
Publicerad

Bankernas marginaler på bolån ökar. ”Provocerande ” tycker Elinor Odeberg på Arena Idé. Fredrik Kopsch på Timbro håller inte med:

– Vi är på en historisk låg nivå fortfarande.

Enligt Elinor Odeberg, chefsekonom på den fackföreningsnära tankesmedjan Arena Idé, är hushållen pressade av framförallt ökade boendekostnader, samtidigt som det går bra för bankerna.

– Det visar att det finns en skevhet i vilka som får ta smällen i kostnadskrisen, där bankerna har tjänat väldigt mycket på den förda räntepolitiken.

Hon föreslår att man reglerar bankernas marginaler med lagstiftning, använder den statliga banken SBAB för att driva på konkurrensen och beskattar bankernas vinster så att det blir ”åtminstone någon form av vinst för vanliga hushåll”.

– Om det går sämre för bankerna av skäl så är det staten till syvende och sist som får rädda bankerna. Då kan man se bankskatt som en slags försäkringspremie.

”Inga övervinster”

Fredrik Kopsch, chefsekonom på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, delar inte bilden att bankerna skor sig på bolånekunders bekostnad.

– Här har vi aktörer som agerar på en marknad givet de förutsättningar som finns, givet alla politiska regleringar som finns, säger han och fortsätter:

– Jag har inte sett någon visa att bankerna gör övervinster. Man visar att bankerna gör väldigt stora vinster i kronor räknat. Men det är inte intressant. Det intressanta är snarare vinsten i relation till kapital man hade investerat på en annan marknad för att göra vinst.

Fredrik Kopsch säger också att det är svårt för folk att relatera till de stora beloppen som bankerna tjänar och att det därför är mer intressant att titta på bolånemarginalen ur ett historiskt perspektiv.

– Sett till den senaste 25-årsperioden är det bara under finanskrisen 2008 som vi var nere på de nivåerna som vi är nere på nu.

Han vill heller inte se någon bankskatt, utan snarare se över om det finns konkurrenshinder på bankmarknaden.

– Det är svårt att tänka sig att vi inför en bankskatt och att det inte har några konsekvenser för konsumenterna.

”Banker är vinstmaximerare”

Annika Alexius, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, jämför också marginalerna ur ett historiskt perspektiv.

– Marginalerna har faktiskt varit lägre under sådana här perioder med hög ränta, säger hon och fortsätter:

– Det sticker i ögonen på folk att man har så höga boräntor och får så lite för sitt sparande, och där ligger bankernas räntemarginaler.

Men vad som är ”rimligt” är svårt att säga, enligt Annika Alexius.

– Bankerna är ju vinstmaximerare. Lever man i en marknadsekonomi så kommer de maximera sin vinst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.