Folkpartiledaren Jan Björklund mötte försvarsminister Peter Hultqvist i Agenda. Foto: TT

Björklund: Försvarsbeslutet en besvikelse

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiledaren Jan Björklund uttryckte i Agenda sin besvikelse över det försvarsbeslut som nyligen togs av regeringen och de tre andra borgerliga partierna. Medan försvarsminister Peter Hultqvist framhöll att det var länge sedan det satsats så stora belopp på försvaret som nu.

Björklund var besviken såväl på storleken på försvarsanslagen som på att inga steg hade tagits mot ett närmande till Nato.

– Vi var med och förhandlade men det fanns ingen vilja hos andra partier. Vi kan inte stödja det här beslutet, sade han.

Agenda

Han frågade Hultqvist varför den nuvarande regeringen har ”beröringsskräck” när det gäller Nato.

– Nästan hela Europa är med i Nato. Om vi tog några steg mot Nato skulle vår trygghet och säkerhet öka väsentligt, sade Björklund.

”Alliansfrihet tjänar oss bäst”

– Vi är med i Natos partnerskap sedan 1994 och vi har inte beröringsskräck. Men vår position är att militär alliansfrihet är det som tjänar oss bäst, svarade Hultqvist.

Jan Björklund framhöll att Rysslands ökade aggressivitet är ”djupt allvarlig” och menade att det behövs en kraftig förstärkning av det svenska försvaret efter 25 års nedrustning.

– 70 procent av riksdagen står bakom försvarsuppgörelsen, det var länge sedan vi hade en så bred uppslutning och det har en viktig signalverkan, sade Peter Hultqvist.

”Materielsidan ett stort problem”

Hultqvist framhöll att det stora problemet för försvaret är materielsidan.

– Det är så stort att inget parti har en självklar lösning. Vi har lyft ut en del komplicerade och kostsamma materielprojekt som vi förde över till en utredning inför nästa försvarsberedning. Stora belopp som man har skjutit framför sig i åratal. Vi vill skapa en strategi för det här. Det borde Björklund och hans kamrater gjort när de satt i regeringsställning, sade Hultqvist.

– Problemet är bara att för att nå den nivå som sex partier var överens om i försvarsberedningen för ett år sedan, så krävs det 20 miljarder. Ni ger tio. Och dagens försvarsmakt är redan från början underfinansierad, sade Björklund.

”Vi misskötte försvarspolitiken”

Medan försvarsministern framhöll att hans parti velat öka anslagen till försvaret mer än alliansregeringen, sade Björklund att när hans regering tog försvarsbeslut 2009 ville Socialdemokraterna minska anslagen ytterligare. Han tillade att han är självkritisk och att Alliansregeringen misskötte försvarspolitiken.

– Tyvärr fortsätter misskötseln och läget är värre nu, sade Björklund.

Medan försvarsministern framhöll att nu handlar det om dubbelt så mycket pengar som Alliansregeringen lade på sin tid.

Båda var dock ense om att det behövs ännu mer pengar framgent till försvaret.

– Det finns en obalans när det gäller materielsidan, men vi har ändå beslutat om ett tillskott på tio miljarder som kommer att få stor effekt. Det är längesedan någon var i närheten av att lägga sådana belopp, sade Peter Hultqvist.

Se hela debatten här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet