Mer om mat och hälsa ser du i Fråga doktorn hälsa på SVT Play.
Matens betydelse för vår hälsa
Då avrundar vi kvällens chatt! Stort tack för alla frågor och tack till Kerstin Brismar och Henrik Ennart som gett alla matnyttiga svar!
Nyfiken på recepten från programmet?
Här hittar du Alexandra Zazzis gröna röra och osötade granola.
Nästa tisdag ska vi chatta om träning - missa inte det! 💪
Thasp • Vilken skillnad är det på det vita sockret och det som finns i äpple., apelsiner etc? Jag äter mycket frukt och undrar om det då är skadligt på grund av för stort sockintag
Nej det socker som finns i frukt/bär är inte alls farligt. Det innehåller fibrer/fullkorn och mycket antioxidanter vilket gör det extra nyttigt och minskar ökning av blodsocker.
Ulla-Karin • Ni talade om att yoghurt är bra. Vilken sort? Neutral med 3% fett, neutral med 0,5% fett, Kefir eller någon annan?
Det som jag tycker jag kan rekommendera är kefir och andra typer av syrade produkter, även lagrade opastöriserade ostar. De fungerar lite grand som probiotika och tillför mjölksyrabakterier.