Utsläppen av avloppsvatten ökade kraftigt under förra året, jämfört med 2022, på flera håll i Sverige. Det visar siffror från 25 kommuner som SVT Nyheter har tagit fram.
Det smutsiga vattnet som hamnade i Söderhamns natur motsvarar närmare tre miljoner badkar, en ökning med nästan tre tusen procent jämfört med föregående år.
En följd av klimatförändringar
Utsläppen av avloppsvatten behöver göras för att förhindra en översvämning av ledningarna. Att de görs allt oftare är ett resultat av vädret. Det säger Sara Söhr, VD på Syvab som äger och driver ett avloppsreningsverk.
– Anledningen till att utsläppen har ökat är att antalet tillfällen med väldigt kraftig nederbörd ökar, till följd av klimatförändringarna.
Gamla vattenledningssystem
När man bygger nya ledningar separerar man avloppsvattnet från övrigt vatten. På många håll i Sverige, framförallt i storstäder, har man dock kvar gamla system. Det är en av förklaringarna till att man har så stora utsläpp på vissa platser.
Om man får i sig vatten med bajs i kan man bli sjuk. De vanligaste symtomen är kräkningar, säger Elda Sparrelid som är chefsläkare på Region Stockholm. Det viktigaste för att undvika sjukdom är att inte svälja avloppsvattnet, menar hon.
Kritisk mot bristande information
Christoffer Storkaas är övertygad om att bajset och toalettartiklarna på hans strand kommer från utsläppt avloppsvatten. Han är kritisk till att kommuner, länsstyrelser och reningsverk inte informerar allmänheten direkt när en bräddning har gjorts.
Sara Söhr, VD för Syvab, säger att det finns saker som reningsverken skulle kunna förbättra i sina rutiner.
– Vi kan se över hur vi kan bli mer transparenta med bräddningarna, så att informationen kommer ut snabbare till allmänheten. Till exempel genom att uppdatera på hemsidan om att vi bräddar.
DÄRFÖR SLÄPPS AVLOPPSVATTNET UT
Bräddning görs när ett ledningsnät eller reningsverk blir överbelastat i samband med till exempel kraftiga regn eller snösmältning. Det innebär att man gör ett så kallat nödutsläpp av vatten, från de ledningar som går från hushåll till reningsverk. Då hamnar dagvatten, som det från regnet, tillsammans med avloppsvatten i våra hav, sjöar och vattendrag. Utsläppet görs för att förhindra översvämning och att ledningssystem går sönder.
Nedan är några av de kommuner som sticker ut, genom sin kraftiga ökning av utsläpp från år 2022 till år 2023.
Söderhamn: +2939% (År 2023 släpptes 472 795 kubikmeter vatten ut.)
Mora: +2568% (År 2023 släpptes 35 323 kubikmeter vatten ut.)
Sala: +1842% (År 2023 släpptes 327 449 kubikmeter vatten ut.)