Hemma hos Mona Karlsson och Christer Johansson är det extra mycket jul just nu. Deras villa i Halländska Okome är så fylld av tomtar att inte ens julgranen får plats inomhus.
Mona Karlsson har samlat på tomtar i över 25 år. Nu har hon nästan sex tusen tomtar som står precis överallt. Varenda hylla och hela golvet är fyllt av olika sorters tomtar, stora som små.
Måste flytta allt för att få plats
– Jag flyttar i princip två gånger om året. Vid första advent måste jag packa ihop allt i hela huset och ställa alla prylarna på vinden för att mina tomtar ska få plats. Varenda bokhylla töms och varenda tavla tas bort. Sedan tar det hela december att ställa upp alla tomtarna, säger Mona Karlsson
Hur orkar man det?
– Egentligen borde man inte orka men är det roligt så gör man det. Det gäller att prioritera. Vi väljer till exempel bort semester och lägger energin på tomtarna istället.
Julmissbrukare
Mona Karlsson beskriver sig, halvt på skämt, som en julmissbrukare. Hon har räknat ut att hon och hennes man har lagt cirka 300 000 kronor på tomtesamlingen.
– Ibland kan jag ha mina klara stunder och tänka, vad sjutton håller jag på med? Vårt samlande har passerat det smakfulla, men jag vill ha alla sorters tomtar, både fina och fula.
Mona har alltid varit förtjust i tomtar men säger att det inte var något medvetet beslut att börja samla.
– Jag vet inte hur det gick till. Jag vaknade upp en dag och insåg plötsligt: herregud vad många tomtar jag har. För några år sedan tänkte jag att, nu får det vara nog, men då ville min man plötsligt ta över och fortsätta att samla. Nu sitter han på Tradera och bjuder på dyrare tomtar.
Eftersom huset blivit så fullt av tomtar har Mona och hennes man tvingats bli mer kräsna med åren. Just nu letar de främst efter tomtar av konstnären Jenny Nyström, som Mona anser är tomtens mamma.
Vilka känslor förknippar du med tomtar?
– Jag har funderat på det men det är inget som jag kan sätta fingret på. Visst var det kul med jul när man var barn och det handlar kanske om nostalgi. Det är så himla roligt att hitta tomtar från barndomen. Jag är 66 år nu och jag tror att man blir blödigare med åren helt enkelt.
Mona berättar att hon försöker hålla ordning i kaoset genom att gruppera tomtarna i olika kategorier som färg, material eller konstnärer. Varje år bygger hon och hennes man även upp stora landskap till tomtarna. De har både en svensk bondby och en amerikansk stad med snö, hus och lampor.
– Det händer att främmande människor ringer på och ber att få komma in och titta. De flesta tycker att det är fantastiskt, men de blir nog ganska paffa när de ser hur mycket tomtar och julpynt vi har, säger Mona Karlsson.
Vad säger familjen om alla tomtarna?
– Vårt samlande har smittat av sig så nu är det sex släktingar och vänner som också samlar på tomtar. Min ena dotter har till exempel över två tusen tomtar men den andra dottern har tröttnat på julen och ställer inte fram något alls. Jag tycker lite synd om barnen som ska behöva ta hand om alla tomtarna när vi blir gamla och inte orkar mer.
Varför blir man samlare tror du?
– Jag tror att det är något i generna. Vi är ekorrar. Jag tror också att vi samlare ofta är väldigt systematiska. För mig är halva nöjet att registrera och katalogisera tomtarna. Sedan vet jag inte vad jag skulle göra med min rastlöshet om jag inte hade tomtarna, säger Mona Karlsson.
Första helgen i februari börjar Mona och Christers mödosamma arbete att plocka bort alla tomtarna.
– Ibland när jag packar ner allt är så jobbigt så då säger jag att vi bara ska ta upp 50 tomtar nästa år. Men till första advent så tycker jag att det är så roligt igen så då åker alla femtusen tomtar fram ändå, skrattar Mona Karlsson.