Diabetiker stoppas från polisutbildningen – nu utreder DO

Publicerad

Är det rätt att stoppa personer med diabetes typ 1 från att antas till polisutbildningen? Den frågan ska Diskrimineringsombudsmannen, DO, nu svara på.

När Polismyndigheten tidigare i år släppte nya medicinska krav för polisutbildningen stod det klart att även personer som medicinerar för till exempel adhd ska kunna antas till polisutbildningen.

En naturlig följd av de nya regler som började gälla hösten 2021, och som gjorde det möjligt för personer med neuropsykiatriska diagnoser, NPF, till exempel adhd, att antas till polisutbildningen.

Regler som uppdaterades efter ett beslut från just DO.

Och nu ska alltså DO reda ut om det även är diskriminerande att stoppa personer med diabetes typ 1 från utbildningen.

Detta efter att flera anmälningar kommit in till myndigheten.

”Solklar diskriminering”

Bland annat framförs att poliser som diagnostiserats med diabetes under utbildningen tillåts arbeta kvar i yttre tjänst samt att myndigheten inte konsulterat någon diabetesläkare när man uppdaterade de medicinska kraven för utbildningen.

En av de som anmält är Harris, som arbetar som civil utredare inom Polismyndigheten.

När han 2020 ansökte till den verksamhetsinriktade polisutbildningen för redan anställda inom Polismyndigheten blev han direkt bortsorterad med hänvisning till sin diabetesdiagnos.

– Jag tycker det är diskriminering. Om man nu godkänner medicinering vid NPF-diagnoser bör man göra det även för oss som har diabetes typ 1.

”Obefintlig risk”

Harris menar också att myndigheten inte hängt med i de medicinska framsteg som gjorts de senaste 20 åren när det kommer till att behandla diabetes.

– Med de nya tekniska hjälpmedlen har man stenkoll. Jag har en sensor på armen som regelbundet mäter mitt blodsocker. Om det är på väg ner vibrerar den i god tid och det är bara att slänga in en dextrosol i munnen. Jag anser att risken för mig är obefintlig med dagens behandling – man borde definitivt kunna få en individuell bedömning, precis som de som medicinerar mot sin NPF-diagnos.  

I yttrandet från DO, som SVT Nyheter tagit del av, kräver man att Polismyndigheten nu ska svara på en rad frågor.

Till exempel vilka medicinska bedömningsgrunder som ligger till grund för myndighetens antagningskrav när det kommer till personer med diabetes samt hur Polismyndigheten ska hantera om en polis i tjänst insjuknar i diabetes – ska personen då få arbeta kvar som polis?

Svaren ska ha kommit in till DO senast den 12 april i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.