Foto: TT

Ensamkommande sätter press på socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av landets socialtjänst tycks ha havererat när det gäller omsorgen av ensamkommande flyktingbarn. Av landets 290 kommuner har 86 anmält sin egen socialtjänst. Ytterligare 85 kommuner överväger eller har övervägt att göra en anmälan.

Vid allvarliga missförhållanden inom socialtjänsten ska en så kallad Lex Sarah-anmälan göras. När SVT:s Agenda frågar landets samtliga 290 kommuner svarar 86 att de anmält sin egen socialtjänst. Ytterligare 85 kommuner svarar att de överväger eller har övervägt att göra en Lex-Sarah-anmälan.

Med andra ord: sex av tio kommuner har stora problem med att ta hand om de ensamkommande.

Agenda

God man

Lessebo i Småland är en av kommunerna som anmält att man inte längre klarar av mottagandet av de ensamkommande.

Läget i kommunen är ett exempel på hur det stora antalet ensamkommande barn sätter press på socialtjänsten. Lessebo har tagit emot flyktingar i ett antal ingen kunnat föreställa sig.

– Ibland undrar man när det ska ta slut. Man kan känna att det ökar och ökar, man kan känna att nu räcker det, säger Jan Appelkvist, socialsekreterare och förtroendevald för fackförbundet SSR. 

– Situationen är allvarlig. Det finns risker i det arbete vi har nu, framför allt är det en risk för gruppen ensamkommande. Där ska vi ta väldigt viktiga och avgörande beslut för dem innan de hunnit få några gode män, säger Alexander Ramsing även han socialsekreterare i Lessebo och förtroendevald för SSR.

Att ordna en god man är inte helt lätt i en liten kommun då ett nytt hem för ensamkommande kan öppna plötsligt utan egentlig förvarning.

Gunilla Arvidsson, som är överförmyndare i Lessebo, berättar att hon vid ett tillfälle fick veta att ett hem för 60 ensamkommande skulle öppnas.

– Då är det vårt ansvar att omgående ordna en god man till alla dessa barn, säger hon.

I Lessebo har åtskilliga socialsekretare inte orkat. Personalomsättningen har varit stor. De som är kvar kämpar med att försöka ge den hjälp lagen kräver.

– I bland känner man att man inte räcker till. Vi har för mycket att göra helt enkelt. Det är tufft, säger Jan Appelkvist.

Stora risker

Att socialtjänsten pressas av de rekordmånga ensamkommande är ingen nyhet för polisen Christian Frödén som arbetar på Sergels torg i Stockholm, en av landets mest problemtäta platser. Här samlas uppemot ett hundratal flyktigpojkar från hela landet.

– Det är stora risker. Här finns de tyngsta narkomanerna och heroinförsäljarna, säger han.

Enligt Christian Frödén är det stora problemet att dessa pojkar nästan helt saknar vuxenkontakt i Sverige.

– De har en god man. De har en socialsekreterare och boendepersonal. Det ska vara deras nätverk. Det fungerar inte alltid.

Christian Frödén berättar att pojkarna ofta haft någon slags familjekontakt i hemlandet med social kontroll. Nu har de plötsligt en jättestor frihet som de inte är vana vid.

Bara att bita ihop?

Lessebo är inte ensamt om att inte klara mottagandet av de ensamkommande. På Inspektionen för vård och omsorg samlas ropen på hjälp från landets kommuner, det vill säga Lex Sarah-amnälningarna.

Frågan är vad Lessebo och andra kommuner kan göra, annat än att bita ihop. Vad tjänar det till att anmäla problemen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO)?

– När man gör anmälningar till IVO om oro enligt Lex Sarah blir svaret att de vet hur situationen är, att kommunerna har det tufft. Vi får inget gensvar om vad det innebär eller vad man gör med informationen, berättar Alexander Ramsing.

– Vi menar att vi som tillsynsmyndihget inte kan ta ansvaret för det här tillståndet som uppstått i kommunerna utifrån en situation som ytterst är en politisk fråga, säger Birgitta Hagström på IVO.

Birgitta Hagström berättar att IVO informerar regeringen som tackar för informationen.

– De säger att man ser framemot ytterligare kommunikation.

Hur är läget i din kommun?

Här kan du, i en interaktiv lista, se vilka kommuner som gjort Lex Sarah-anmälningar på grund av de inte klarar att ta hand om de ensamkommande barnen. Klicka här!

Vad kan regeringen göra?

I kvällens Agenda intervjuas barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) om att alltfler kommuner inte klarar att på rätt sätt ta hand om de ensamkommande.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play och i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet