Efter uppmärksamheten kring omfattande misstänkt penningtvätt i Danske Bank i höstas beställde Swedbanks ledning en granskningsrapport från den ansedde norske advokaten Erling Grimstad. Han har tidigare bland annat varit biträdande chef vid norska ekobrottsmyndigheten.
Enligt tidigare medieuppgifter fick i januari i år Swedbanks ledning rapporten som enligt innehöll uppgifter om omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet. Den hade också en rad mycket skarpa rekommendationer till ledningen kring omfattande motåtgärder.
Istället valde Swedbank att hemlighålla rapporten. Vid Swedbanks presskonferens förra veckan, i samband med bankens bolagsstämma, sade styrelseordförande Lars Idermark att han ännu inte läst rapporten. SVT har efter det skriftligen frågat banken om ordförande läst rapporten. Under onsdagen återkom en styrelserepresentant och sa att styrelsen tagit del av rapporten under ”slutet av veckan”.
Hindrade åklagaren
Enligt åklagaren Thomas Langrot, som utreder Swedbank för bland annat misstänkt grovt svindleri, har Swedbanks styrelse vägrat lämna ut rapporten till honom vilket försvårat utredningen. I samband med en razzia på Swedbanks huvudkontor beslagtog åklagaren utredningen. Bankens styrelse och jurister försökte stoppa åklagaren genom att hänvisa till advokatsekretessen.
Även Finansinspektionen har tagit del av rapporten.
Den 27 mars kunde Uppdrag Granskning och SVT Nyheter avslöja delar ur den topphemliga rapporten. Rapporten slog fast att Swedbank inte levt upp till de grundläggande krav som ställs på en bank för hur man ska hantera misstänkt penningtvätt.
Men det är alltså först nu som SVT har fått ut hela rapporten.
På onsdagsförmiddagen lämnade Finansinspektionen ut rapporten efter en sekretessprövning. Rapporten är till största delen maskad. Men det går att utläsa vissa detaljer.
Enligt rapportens första sida är rapporten ett utkast till en preliminär ”Anti Money Laundering Report”, alltså en penningtvättsrapport. Den är daterad 10 december 2018. Mottagare är Swedbanks chef för regelefterlevnad (compliance officer). Personen var en av den tidigare vd:n Birgitte Bonnessens närmaste medarbetare och samma person som undertecknade de dokument med ofullständiga svar banken skickade i april, som svar på en amerikansk finansmyndighets frågor om bankens misstänkta penningtvätt. Det betyder att rapporten fanns tillgänglig för bankledningen betydligt tidigare än vad som tidigare varit känt.
Advokatsekretess gäller ej
I Finansinspektionens beslut anser myndigheten att bankens hänvisning till advokatsekretess inte är giltig när det gäller handlingarnas offentlighet. Istället har inspektionen prövat rapporten utifrån bland annat affärssekretess i offentlighets- och sekretesslagen. Det skulle kunna innebära, med samma tolkning, att åklagaren kan ta del av rapportens innehåll.
Rapporten är relativt kort. De första delarna är på enbart 35 sidor. Rubriken är maskad men enligt det innehåll som Uppdrag Granskning och SVT Nyheter tidigare tagit del av lyder den: ”Omfattande överträdelser av åtgärder mot penningtvätt identifierade i Swedbank Estland”.
Det följande kapitlet beskriver de allvarliga fynd advokaten gjort när det gäller penningtvätt.
Kurvan på sidan 12 är överstruken. Men när SVT tidigare via källor tagit del av rapporten, visar den att bankens utländska ”högriskkunder” omsatte mellan tio och 20 miljarder euro varje år, alltså uppåt 200 miljarder kronor per år, mellan åren 2010 och 2016.
Kurvan på sidan 21 är också mörkad men innehåller uppgifter om hur få anmälningar Swedbank gjort om misstänkt penningtvätt.
Skarpa rekommendationer
Det följande kapitlet innehåller femton skarpa rekommendationer. I den version Finansinspektionen lämnat ut där det mesta är svartmarkerat återkommer orden ”should” flera gånger. Det vill säga borde.
Tidigare har SVT Nyheter och Uppdrag Granskning kunnat avslöja att rekommendationerna gäller bland annat att banken omedelbart bör rapportera den misstänkta penningtvätten till berörda myndigheter i Sverige och Estland. Banken bör dessutom omedelbart sluta förstöra dokument som kan ha bevisvärde.
Enligt det innehåll som SVT tidigare tagit del av skriver Erling Grimstad att Swedbank blundat för misstänkt penningtvätt under lång tid.
”En rad högriskkunder godkändes trots brist på information om verkliga ägare, företagsstruktur, intäktskällor och det verkliga syftet med affärsrelationen.”
Rapporten innehåller fem delar. Först en ”Executive summary”, det vill säga en sammanfattning. Sedan observationer och relevanta fynd, del fyra har bilagor och den sista delen innehåller Swedbanks kommentarer.