Gatuvy från Sala i Västmanland. Foto: Hasse Holmberg/TT

Fler statliga jobb – men inte i glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de flesta politiker säger sig värna livet utanför storstäderna har de statliga arbetstillfällen gått från land till stad under många år. De senaste åren har de statliga jobben totalt sett blivit fler, men på landsbygden har de istället blivit färre.

SVT Nyheter har tagit fram siffror på antalet statliga jobb i Sverige år 2004 och 2013 – inom förvaltning, statliga affärsverk och statligt ägda aktiebolag.

Resultatet är tydligt. Det har blivit fler statliga jobb i de stora städerna och färre statliga jobb i glesbygden. Mellan 2004 och 2013 har antalet statliga jobb i storstäderna blivit 9.934 fler. Samtidigt har antalet statligt anställda i glesbygdskommuner blivit 864 färre.

#ETTSVERIGE – MYNDIGHETSFLYTT

Frågan lyfts igen

Tidsperioden sträcker sig alltså över både socialdemokratiska och borgerliga regeringsinnehav. Trots att väldigt få politiker säger sig vilja se en sådan utveckling i glesbygdskommuner.

Nu har frågan blivit aktuell igen och regeringen vill ta fram principer för att sprida statliga jobb ska spridas över hela landet.

– Det har inte funnits något helhetsperspektiv. Varje myndighet har utgått från sin verksamhet och det ha saknats samordning, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Bred enighet

Statskontoret får nu i uppdrag att ta fram principer så att staten på ett bättre sätt kan sprida de statliga arbetstillfällena över landet.

– Staten måste bidra till att hålla i hop vårt samhälle, inte splittra det. Då måste också staten finnas i hela landet och fördela jobben så att staten bidrar till att hela landet kan växa, säger Ardalan Shekarabi.

Och det råder bred politisk enighet i frågan.

– Regering och riksdag måste gå in tydligare och peka med hela handen om vi vill ha en utveckling av hela Sverige och inte bara Stockholm säger Sten Bergheden (M), riksdagsledamot.

Statliga jobb

Vi har jämfört antalet anställda i all statliga verksamhet (förvaltning, statliga affärsverk och statligt ägda aktiebolag) i SCB:s arbetsmarknadsstatistik (RAMS) år 2004 och 2013.

Mellan 2004 och 2013 har det blivit 9.273 fler statliga jobb.

Här är några exempel på vilka (typer av) kommuner och regioner som fått fler eller färre jobb:

Större städer +9934

Glesbygdskommuner -864

Stockholms län +3223

Uppsala län +1966

Skåne +1041

Västra Götaland +2773

Dalarna -674

Västernorrland -886

Jämtland -1034

Gotland -175

Men det är inte bara stora skillnader mellan olika delar av landet. Också inom ett län har det skett stora förändringar. Västerbotten, till exempel, har fått ytterligare 640 statliga jobb under de aktuella åren, men inom länet skiljer det sig mycket åt. Umeå har fått nästan 1.100 nya jobb medan inlandskommunerna Vilhelmina har förlorat 94 jobb och Norsjö, 113 jobb.

Umeå +1096

Skellefteå -46

Lycksele -22

Vindeln +46

Vännäs -77

Vilhelmina -94

Norsjö -113

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – MYNDIGHETSFLYTT

Mer i ämnet