Förre utredaren tror att det går att identifiera vapnet

Uppdaterad
Publicerad

Han har provskjutit över 400 magnumrevolvrar under utredningens gång. Nu ställer sig tidigare vapenutredaren i Palme-utredningen Sonny Björk frågande till om man ändå inte skulle kunna identifiera ett vapen. Detta trots att Palme-gruppen i dag sa att det i princip är omöjligt.

Spaningsledare Hans Melander berättade under presskonferensen på onsdagen att man inte kommer kunna få ett svar även om man har rätt mordvapen.

Han menar att det är mycket få spår på de två hittade kulorna och att man inte ens kunnat säga att de skjutits från samma vapen.

Besked om Palmemordet

– Jag är lite förvånad när man säger att man tror att det inte ska gå att identifiera ett vapen, säger Sonny Björk, som har låtit gjuta av kulorna för att ha kvar bilderna om kulorna skulle försvinna hos FBI exempelvis.

–  Jag säger inte att det går men jag tror det finns en möjlighet om man hittar rätt vapen, säger Björk i Veckans Brott.

”Finns tillräckligt med detaljer”

För att försöka hitta rätt vapen har Nationellt forensiskt centrum, NFC, provskjutit totalt 788 olika vapen och tittat på en stor mängd kulor.

– Tyvärr är det så illa att NFC nu säger att det skulle vara mycket svårt, om ens möjligt, att koppla rätt vapen till kulorna säger Melander.

Men Sonny Björk tror ändå möjligheten finns.

– Man ser på bomspåren på kulorna att det är ett rätt välbehållet vapen. Har man sparat vapnet av någon anledning och inte skjutit väldigt mycket med det, då finns det tillräckligt mycket detaljer för att komma en bit på vägen, säger Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet