• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Reaktorn Forsmark 1 har fått tillstånd att öka produktionseffekten. Foto: Christine Olsson/TT

Forsmark får tillstånd att öka effekten för högre elproduktion

Uppdaterad
Publicerad

Forsmark har fått tillstånd att öka effekten vid reaktorn Forsmark 1 för att kompensera den begränsade elproduktionen vid Forsmark 2.

SVT kan bekräfta att Svenska Kraftnät har gett Forsmark tillstånd att öka elproduktionen vid reaktorn Forsmark 1.

Anledningen är att Forsmark 2 just nu bara har en turbin i drift och därmed producerar mindre el – produktionen ligger just nu på ungefär 50 procent.

– Jag kan inte den exakta siffran på hur det kommer jämnas ut men vi kompenserar den minskade effekten vid Forsmark 2 genom att öka produktionen vid Forsmark 1, säger Karin Swanson, presschef vid Forsmark.

”Märks inte på elpriset”

Enligt Patrik Svensson på Svenska Kraftnät kommer effektökningen knappast kommer påverka elpriset, som just nu är högt på grund av vinterkylan.

– Allt ytterligare tillskott är positivt men den är så liten i relation till totalen att den inte kommer att märkas av på priset, säger han till SVT.

Sverige importerade ovanligt mycket el på tisdagsmorgonen, bland annat från Norge, Polen och Tyskland. Kölden gör också att det oljeeldade reservkraftverket i Karlshamn har gått upp på minimidrift för att snabbt kunna sättas in om det skulle uppstå brist i elsystemet någonstans.

Under morgonen kostade elen runt 3 kronor per kWh i södra halvan av landet och runt 1,50 kronor i Norrland, enligt elbörsen Nord Pool. Snittpriset över tisdagsdygnet ligger på cirka hälften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.