Fortum gör reklam för sin gröna el – tjänar miljarder på rysk gas

Uppdaterad
Publicerad

Fortum är Sveriges och Nordens största elhandelsbolag. För sina 2,5 miljoner kunder i Norden marknadsför sig företaget som grönt och fossilfritt. Samtidigt visar SVT:s kartläggning att majoriteten av den finska koncernens intäkter kommer från fossila verksamheter i Ryssland.

”Alltid 100% fossilfritt” och ”Bara genom att vara elkund hos oss bidrar du till en mer hållbar framtid”. Det är några av de gröna budskap som möter en på energijätten Fortums hemsida.

I Sverige stämmer detta till viss del – men SVT:s granskning visar även en annan bild av koncernens verksamhet.

SVT Nyheter granskar

Det finska statsägda företaget Fortum handlade förra året med gas värt cirka 600 miljarder kronor genom dotterbolaget Uniper – vilket är mer än hälften av Fortumkoncernens totala intäkter. Majoriteten av gasen var från Ryssland.

”Missvisande och oärligt”

I ett pressmeddelande skriver Fortum själva att man tjänade 5,2 miljarder på koncernens ryska verksamheter – men då ingår inte den ryska gasen.

Hur mycket företaget egentligen tjänar i Ryssland vill Fortum inte offentliggöra.

– Det är missvisande och oärligt att marknadsföra sig som grön och fossilfri när företagets portfölj till 60 procent är fossil, menar Lina Bertling Tjernberg, ingenjör och professor i elkraftnät på KTH.

Majoritetsägare i kol- och gasbolag

Avgörande för Fortums affärer var när de klev in som ägare i tyska Uniper 2018 och sedan blev majoritetsägare två år senare. Det är genom Uniper som Fortum köpte på sig sina fossila verksamheter.

Genom att granska Fortums investerarrapporter och årsredovisningar kan vi se att hela 60 procent av energijättens elproduktion under år 2021 kom från rysk och europeisk gas och kol. Dessutom är Fortums värmeproduktion i Europa och Ryssland till cirka 90 procent fossil.

Fortum och Uniper under kritik

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Fortum och dotterbolaget Uniper fått kritik för att de fortsatt sin verksamhet i Ryssland.

Uniper är bland annat ett av de bolag som fortsatt att köpa rysk gas. För att kunna möta Putins krav, och samtidigt inte bryta mot EU:s sanktioner, har de öppnat konton i ryska Gazprombank.

– Det är klart att om man är kund hos Fortum så bidrar man till deras vinster och därmed deras möjlighet att göra investeringar i Ryssland. Indirekt kan man bidra till Rysslands ekonomi, säger Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH.

Fortum: Driver på klimatomställning

Fortum Sveriges kommunikationschef Per-Oscar Hedman anser att det är missvisande att klumpa ihop Fortum och Uniper.

– Uniper är ju ett noterat bolag på tyska börsen som vi är majoritetsaktieägare av. Så rent juridiskt måste jag ju skilja på dem, säger han.

Per-Oscar Hedman menar att Fortum är drivande i den svenska klimatomställningen.

– Vi driver också på för att all vår europeiska verksamhet ska klara ”netto noll”-mål till 2035.

På tisdagen, efter SVT:s intervju, meddelade Fortum i ett pressmeddelande att koncernen tar en smäll på motsvarande 23 miljarder kronor på grund av neddragningarna av verksamheten i Ryssland. Det motsvarar cirka 40 procent av deras tillgångar i Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet