Brasiliens president Dilma Rousseff, Gripen-plan Foto: TT

Gripen-affär dyr för Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens president Dilma Rousseff besöker just nu Sverige för att diskutera köpet av 36 Gripenplan – en affär som har stigit i pris de senaste månaderna.

Köpet har gjorts upp i svenska kronor, och har blivit 50 procent dyrare för Brasilien sedan landets valuta rasat, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ändå har Brasilien råd att köpa de 36 planen för runt 39 miljarder kronor, säger Dilma Rousseff.

Gripenprojektet är ett av våra viktiga projekt, säger Rousseff på en pressträff med statsminister Stefan Löfven.

Jas Gripen-köp

Hon tillägger att det är ett storskaligt och ambitiöst, och för Brasilien oerhört angeläget, projekt.

– Men det är inte ett projekt som på något sätt skulle kunna skada Brasiliens finanser, säger hon och tillägger att det också är strategiskt och strukturellt viktigt.

”Ger jobb i Sverige”

Brasilien behöver mer av teknik, innovation och forskning och då är Sverige en nyckelpartner, enligt Rousseff.

Stefan Löfven säger att affären ger minst 1.000 jobb i Sverige. Men tekniksamarbetet och den rent militära delen kommer också att ge andra nyttigheter, i Brasilien och Sverige.

– Civila spin off-effekter kommer att komma också Sverige till del. Det är ett mycket viktigt strategiskt samarbete som kommer att tjäna båda länderna väl, genom jobb, tillväxt och produktivitet, hävdar Löfven.

Han säger att Brasilien är Sveriges viktigaste partner i Latinamerika och att man just har fått en strategisk handlingsplan på plats, en uppdatering av en plan från 2009, för det fortsatta samarbetet.

Löfven säger att Sverige och Brasilien också ska samarbeta inför och under klimatförhandlingarna om en månad i Paris.

– Vi vill ha ett rättvist, bindande och globalt klimatavtal, säger Löfven och säger att det ska vara ett avtal som håller temperaturökningen under två grader.

Hårt pressad

Dilma Rousseff är hårt pressad på hemmaplan. Stödet för henne har rasat, landets ekonomi är i kris och oppositionen försöker ställa henne inför riksrätt. Både den politiska och ekonomiska krisen kräver åtgärder, säger Rousseff i intervjun.

– Den politiska krisen skapar instabilitet och gör att Brasiliens ekonomiska läge förvärras. Men även Sverige genomgick en kris för några år sedan, och kom ur den. Vi måste göra detsamma, genom en kombination av besparingar och ökad export.

På förmiddagen talade presidenten och statsminister Stefan Löfven vid ett näringslivsseminarium i Stockholm, där representanter för svenska företag deltog.

– Gripenprojektet skapar ett varaktigt band mellan våra två länder. Det kommer att ha positiva effekter även inom andra områden, sade Stefan Löfven, som också lyfte att Sverige är en exportnation som tror på öppen och transparent handel.

Under besöket ska den handlingsplan som finns för Sveriges och Brasiliens strategiska partnerskap, som ingicks 2009, uppdateras.

Försvarspolitik på agendan

På agendan står samtal om flyg och flygforskning liksom försvarspolitik, en följd av Gripenaffären. Bland punkterna finns också påbörjade förhandlingar om ett socialförsäkringsavtal, som om och när det ingås underlättar för svenska företag att verka i Brasilien.

– Det finns en marknad för fler brasilianska produkter i Sverige, och vice versa, sade Dilma Rousseff.

– I dag arbetar 70.000 människor i Brasilien i 200 svenska företag, fortsatte hon.

Båda ledarna lyfte vikten av innovationer och klimatåtgärder, och gjorde referenser till finalen i fotbolls-VM 1958.

Svenskarnas kärlek till Brasilien växte konstigt nog efter förlusten, sade Stefan Löfven, medan Dilma Rousseff kontrade med att det är hur man hanterar en motgång som avgör hur framgångsrik man blir i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet