Flera regioner har de gångna åren gjort egna utredningar om Läkarleasing till följd av turbulensen kring bolaget. Foto: SVT/skärmdump

Huvudägaren till Sveriges största uthyrare av vårdpersonal frias av oenig hovrätt

Uppdaterad
Publicerad

Huvudägaren till Sveriges största uthyrare av vårdpersonal Läkarleasing ska inte dömas för brott mot aktiebolagslagen. Det meddelar Svea hovrätt – som samtidigt konstaterar att det gjorts en olaglig värdeöverföring från bolaget.

Bolaget Läkarleasing hyr ut vårdpersonal till alla svenska regioner och ett stort antal kommuner. Samtidigt har det flera gånger stormat kring företaget, och flera regioner har initierat utredningar kring bolaget efter avslöjanden om konflikter, domar och rättsprocesser (se bakgrund nedan).

Läkarleasings huvudägare dömdes 2018 till dagsböter för att ha tagit ett olagligt miljonlån ur bolaget. Både han själv och åklagaren överklagade, han ville frias helt medan åklagaren ville att han skulle dömas till fängelse.

Turbulensen kring Läkarleasing

Nu frias han alltså av Svea hovrätt. Domstolen konstaterar att omständigheterna visserligen ger stöd för att huvudägaren ”var medveten om att värdeöverföringen skedde i strid med reglerna i aktiebolagslagen”, men att det också finns starkt stöd för att utbetalningen i stället ska betecknas som en extra aktieutdelning. Enligt domen har det handlat om en ”olaglig värdeöverföring” men en sådan medför inget straffrättsligt ansvar.

Rätten inte enig

En av domarna i hovrätten var skiljaktig och ville fastställa tingsrättens dom.

SVT har sökt både huvudägaren och bolagets ledning. Läkarleasings styresleordförande Roger Jakobsson skriver i en kommentar att man är glada för ägarens skull men samtidigt inte förvånade över den friande domen. Han uppger att bolaget gjort en egen utredning som kommit fram till att en fällande dom inte skulle ha haft någon inverkan på bolagets verksamhet.

Bakgrund: Stormarna kring Läkarleasing

2016 visade SVT:s granskning av systemet med inhyrd vårdpersonal att Läkarleasing som ett av flera bolag hyrt ut läkare som utreddes som misstänkta patientfaror.

2017 kunde SVT berätta att Läkarleasings revisor hoppat av efter oenigheter om bokföringen, och uppgifter om hot och påtryckningar från ledningen.

2018 åtalades och dömdes bolagets huvudägare för brott mot aktiebolagslagen för att ha tagit ett förbjudet miljonlån från bolaget.

2019 krävde åklagaren fängelse när domen överklagades, medan huvudägaren ville frias helt. Flera regioner såg också över avtalen, efter att de nåtts av information om att huvudägaren tidigare dömts för flera andra brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen kring Läkarleasing

Mer i ämnet