Inflationen enligt KPIF-måttet, där ränteeffekterna är borta, uppgick till 1,5 procent i oktober jämfört med 1,1 procent föregående månad. Detta enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
Siffran var högre än väntat. Analytiker hade enligt Bloombergs sammanställning trott på ett inflationsutfall på 1,3 procent.
Bäddar för räntesänkning
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén menar att beskedet inte innebär någon katastrof, eftersom inflationen fortfarande befinner sig under Riksbankens inflationsmål på två procent.
– Det här betyder att Riksbanken inte har någon ursäkt att inte fortsätta sänka räntan, säger Alexander Norén i Morgonstudion.
Senare under torsdagen kommer Riksbanken fatta beslut om styrräntan. Enligt experter pekar mycket på att man då slår till en dubbelsänkning.
Får inte mer i plånboken
Alexander Norén betonar att de höga priserna på exempelvis mat inte har fallit tillbaka trots att inflationstakten nu är låg.
– Man får inte mer pengar i plånboken att köpa mat för bara för att inflationen har avtagit. Priset är kvar på en högre nivå, det är det som är verkligheten enda fram tills våra löner har kommit ikapp.
Inflationen enligt KPI-måttet uppgick till 1,6 procent, vilket är samma som föregående månad. Rensat för energipriser uppgick inflationen till 2,1 procent. Det kan jämföras med 2,0 procent föregående månad och marknadens förväntningar på 2,0 procent.
HUR MÄTER MAN INFLATION?
KPIF visar samma prisutveckling som KPI, men utan de direkta effekterna av en ändrad penningpolitik. KPIF är Riksbankens målvariabel för inflationsmålet.
KPIF exklusive energi (KPIF-XE) och KPIF med konstant skatt (KPIF-KS) är två andra mått på inflation som beräknas av SCB på uppdrag av Riksbanken. I KPIF-XE exkluderas energivaror från KPIF och i KPIF-KS konstanthålls de skatter och subventioner som är kopplade till produkterna i KPIF.