Våldet på låg- och mellanstadieskolor i Sverige har ökat de senaste fem åren, visar siffror som SVT tidigare har tagit fram från Arbetsmiljöverket. Men ny statistik från Stockholms stad tyder på att siffrorna är toppen av ett isberg.
Från januari till november 2024 rapporterades 1 300 hot- och våldsincidenter in till Stockholm stads interna anmälningssystem för grundskolorna, enligt statistik som Sveriges Lärare tagit ut. Men endast 20 av rapporterna anmäldes vidare till Arbetsmiljöverket, vilket motsvarar knappt två procent, visar SVT:s genomgång.
– Det är otroligt problematiskt att vi inte får se den verkliga bilden, säger Simon Sandström, huvudskyddsombud på Sveriges Lärare i Stockholm.
Vill se tydligare riktlinjer hos Arbetsmiljöverket
Skolledare och rektorer ansvarar för att anmäla hot och våld till Arbetsmiljöverket, som är den myndighet som kan kräva åtgärder.
– Vi har blivit bättre på att få våra medarbetare att anmäla i våra interna system. Men Arbetsmiljöverkets skrivelser om allvarliga incidenter är svårbedömda. Vi behöver titta på om vi missat allvarliga incidenter som borde ha anmälts, säger Peter Bragner, grundskoledirektör i Stockholms stad.
Även Sveriges Lärare vill se tydligare riktlinjer hos Arbetsmiljöverket, som medger att anmälningssystemet kan vara svårtolkat.
– Det är klart att det kan vara knepigt. Men det är skolhuvudmannens uppgift att hålla sig uppdaterad kring vilka saker som ska anmälas, säger Kristian Hansson, sakkunnig inom skolfrågor på Arbetsmiljöverket.
Lärare och rektorer vågar inte anmäla våldet
Efter SVT:s granskning om skolvåldet vittnar flera lärare om att personal inte vågar anmäla hot och våld av rädsla för att få sämre arbetsvillkor eller bli av med jobbet.
– En elev gör en karatespark mot min rygg. Det gör förfärligt ont. När jag ska anmäla det här vågar jag inte det för inga kollegor ställer upp bakom. Jag blir inkallad till rektorn och får höra att jag skulle kränkt eleven. När du varit med om en sådan situation så tiger du, säger en lärare i Stockholm som SVT träffat.
Läraren avstod från att anmäla till kommunen. Även rektorerna kan vara rädda för att anmäla, enligt facket.
– De kan vara oroliga för hur deras skolor ska uppfattas om det är många anmälningar, säger Simon Sandström.