För två år sedan skakades Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, av en skandal när SR avslöjade att en inspektör mörkat missförhållanden på ett flickhem i Mellerud.
Efter skarp kritik har myndigheten nu skärpt rutinerna för att förhindra jäv, minska ensamarbete och öka “fyra ögon-principen” – det vill säga att minst två personer ska ha insyn i besluten.
Sedan förra hösten har Ivo nya regler. När inspektören som varit ute på inspektion vill fatta beslut om att dra in ett tillstånd går det genom sex olika nivåer av mellanchefer och jurister innan beslut kan fattas, enligt information som SVT har fått.
– Myndighetens ineffektivitet och bristande tillit till medarbetarna gör att man måste ta ställning till om man orkar strida innan man formulerar beslut, säger en kritisk anställd som vill vara anonym.
– Det finns exempel på att man i stället föreslår ett mindre ingripande beslut, säger källan.
Kritik från revisioner
Ivos brister i effektivitet och rättssäkerhet har kritiserats i flera år i interna revisioner och av Riksrevisionen, JO och JK.
I årsredovisningen framkommer att Ivo även 2022 varit mindre effektiv i återkallelse av tillstånd än tidigare. Det beror på att man ökat kvaliteten, skriver ledningen.
Anställda som SVT har pratat med menar att det i stället beror på att besluten har fastnat högre upp – och att det finns en rädsla för att fatta beslut.
Ann Einerth, avdelningschef på Ivo region Öst, menar att det är viktigt att besluten håller om de överklagas.
– Att beslut fattas av en ansvarig chef utifrån en beredningsordning är nödvändigt för att säkerställa att besluten är objektiva, rättssäkra och enhetliga. Ett återkallat tillstånd medför stora konsekvenser för ägare, personal och brukare, säger hon.