Demonstration COP29 Just transition

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är en fråga om liv eller död, men vad vill fattiga länder göra med klimatpengarna? Vilka tre områden gäller det? Hör drabbade länderna på COP29 i Baku. Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV

Missnöje från fattiga länder på COP29 kring klimatfinansiering: ”Bara 200 miljarder – ofattbart!”

Uppdaterad
Publicerad

En lösning på den viktigaste frågan på klimatmötet COP29 verkar fortfarande långt borta – med bara tre dagar kvar. Ett nytt mål för klimatfinansiering delar fattiga och rika länder. Uppgifter om att EU ser 200-300 miljarder dollar som ett rimligt mål skapar ilska hos utvecklingsländerna som kräver minst 1000 miljarder.

– Obegripligt och oacceptabelt, sa Bolivias förhandlare på onsdag morgon inför de samlade länderna i Baku.

Det är en fråga om liv eller död, men vad vill fattiga länder göra med klimatpengarna? Vilka tre områden gäller det? Hör drabbade länderna på COP29 i Baku.

När COP29 närmar sig slutspurt ökar oron att man inte ska kunna enas om ett nytt mål för klimatfinansiering. När förhandlingsläget stämdes av på onsdag morgon i plenum var flera länder bekymrade över de långsamma förhandlingarna.

Klimatmöte COP29

– Vi har krympande förhoppningar om att nå ett nytt finansiellt mål, sa Bolivias förhandlare Diego Pachego från Boliva som talade för en grupp utvecklingsländer

Stillestånd

Egypten och Australien som har utsetts att underlätta förhandlingarna som ett slags budbärare kunde inte redovisa några framsteg i plenum. Tvärtom pekade miljöminister Yasmine Fouad på att det var total oenighet om hur målet ska formuleras. Diskussioner har inte bara gällt den totala summan utan även om det ska sättas delmål på rent bistånd, lån och privata investeringar. Allt ska falla på plats i ett pussel.

– Alla element hänger ihop. Löser man en kan det låsa upp de andra, sa huvudförhandlaren Yalchin Rafiyev.

Spridda krav

Enligt Australien finns flera siffror i luften på biståndsdelen; 100, 440, 600 eller 900 miljarder dollar. Och det totala kravet från utvecklingsländer ligger kvar på 1300 miljarder dollar.

Egypten rapporterade också att alla länder enats om att inte kräva fler givare under Parisavtalet. Det betyder att bland annat Kina och gulfstaterna inte ska räknas som givare vilket EU och USA krävt.

– Det är en röd linje för oss, sa Diego Pachego från Boliva.

Ingen ”Baku pact”

Norge och Sydafrika som hjälper till i förhandlingarna om mötets andra huvudfråga, att fasa ut fossila bränslen, hade inga framsteg att rapportera. Även svåra frågor kring klimatanpassning och utsläppshandel är olösta. Ändå hoppas ordförandeskapet på en lösning på pusslet och säger att man inte ska försöka ta fram en mer generell, kortare text att enas kring som man gjort tidigare på COP-möten.

– Vi vill inte öppna en ny stridslinje för länderna, sa mötets huvudförhandlare Yalchin Rafiyev till media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet