Restriktioner ifrågasätts: ”Allt tyder på att omikron är mildare”

Uppdaterad
Publicerad

Nya restriktionerna debatteras flitigt, inte minst efter studierna om att omikron är mildare än befarat.

”Vaccinpass och åtgärder är hysteriskt och onödigt”, menar ena sidan.

Medan andra sidan håller fast vid att smittspridningen måste begränsas för att avlasta sjukvården.

Slutdansat på nattklubbar, krav på vaccinpass och uppmaningar om att jobba hemifrån. Före jul fick vi nya pandemiåtgärder för att minska smittspridningen och avlasta sjukvården. Samtidigt rapporteras att omikronvarianten är mildare än befarat och debatten är igång.

Psykiatikern David Eberhard, som också kandiderar till riksdagen för Medborgerlig samling, är en av dem som kritiserat de hårdare restriktionerna.

– Över 70 procent av de äldre är vaccinerade tre gångar. Någonstans måste man normalisera tillvaron. Det här är inte en hållbar lösning på sikt, säger Eberhard i SVT:s Morgonstudion.

I en debattartikel i Expressen skriver han och Ashkan Fardost, doktor i läkemedelskemi och debattör, att det är med stigande oro över ”de alltmer totalitära tonerna” kring covidhanteringen som de önskar ge perspektiv på hysterin.

– Allt tyder på att omikron är en mildare variant än de tidigare. Det här är inte en tillräckligt allvarlig sjukdom för gruppen som redan är vaccinerad, säger Eberhard.

”Vi måste ta höjd”

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, bekräftar att dödligheten är mycket lägre i dagsläget, men betonar också trycket på sjukvården.

– Vi har väldigt många inlagda på iva. Det går inte att jämföra med förra året. Våra nordiska grannländer har ett extremt högt tryck på sjukvården. Då måste vi ta höjd för att det på bara ett par veckor kan spridas hit. Vi måste vara lite mer beredda.

Regeringens beslut om att vidta smittskyddsåtgärder i tre steg som klokt, fortsätter Styrud.

– Vi ska vara före och inte efter som vi var förra året.

”En balansgång”

Siffrorna över antalet coronapatienter på iva i Sverige visar att antalet coronapatienter ökar – fast från låga nivåer.

– Vi har drygt 95 patienter på iva och en ansträngd vård. Folk har jobbat väldigt hårt och vi måste göra allt vi kan för att undvika det här. Sedan förstår jag att människor är trötta på att inte få umgås och göra saker. Det är en balansgång som är väldigt svår, säger Styrud.

Både han och Eberhard är överens om att vårdplatserna är för få. Enligt den senare är bristen på sjuksköterskor en förklaring.

– Man har aktivt under många år tryckt ner sjuksköterskelönerna. Det är helt absurt och här får vi skörda frukterna för det, säger Eberhard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.