Catrine da Costa kropp hittades styckad och placerad i plastpåsar 1984. Rättsprocessen som följde har av kriminologen Leif GW Persson beskrivits som ”en härdsmälta” hos polis och åklagarmyndighet.
I fyra avsnitt har Dokument inifrån: Det svenska styckmordet avslöjat omfattande brister i den utredning som ledde fram till att rättsläkaren Teet Härm och allmänläkaren Thomas Allgén ställdes inför rätta 1988.
Friades för mord
Männen friades slutligen från mordet, men i domskälen fastslogs det att det var ”ställt utom allt rimligt tvivel” att de hade styckat kroppen. Formuleringen gjorde att de aldrig helt rentvåddes från att vara involverade i mordet. Nu berättar John-Henri Holmberg, som var en av nämndemännen i da Costa rättegången, att han inte minns hur den meningen hamnat i domskälen.
– Jag har inget minne av att jag såg den meningen under perioden vi hade våra överläggningar i Stockholm. Sen fanns ju ingen färdig dom, utan den skrev chefsdomaren. Sen fick man den hem i posten helt enkelt, säger han.
Kunde inte överklaga
Chefsdomaren dog förra året, och kan därför inte svara på vad som hände. Eftersom domen var friande kunde männen inte överklaga för att få bort anklagelsen om styckning.
– Vad rätten genom den skrivningen säger, är att det är klart de har mördat henne men att de inte kunde bevisa det. Det var inte den dom som jag kan komma ihåg att vi var överens om. Utan den domen var att de var oskyldiga, säger John-Henri Holmberg.
Se hela Dokument inifrån: Det svenska styckmordet på SVT Play eller på SVT1 kl. 20.00 onsdagen den 18/12.
Catrine da Costa-fallet
1984 dog 27-åriga Catrine da Costa. Hennes kropp hittades styckad under en motorväg i Stockholmsområdet. Fallet blev ett av Sveriges mest omdebatterade mord, där två läkare blev felaktigt utpekade.
Teet Härm misstänktes tillsammans med Thomas Allgén för att ha mördat Catrine da Costa. De kallades för ”obducenten” och ”allmänläkaren” i medierna, som hårdbevakade fallet.
1988 friades de för mord, men i domskälen stod det att de ansågs skyldiga till att ha styckat kroppen. Eftersom domen var friande kunde de inte överklaga det påståendet. Senare blev männen av med sina läkarlegitimationer på grund av samma underlag.
Teet Härm och Thomas Allgén har i efterhand stämt staten och krävt skadestånd, men nekats.
Efter Dokument inifråns serie ”Det svenska styckmordet” har fallet uppmärksammats igen. Serien är en genomgång av förundersökningen och den så kallade slasken och har lett till hård kritik mot rättsväsendet.
De utpekade i da Costa-fallet, kommer nu söka upprättelse. Det uppger deras advokat Thomas Olsson i P1 morgon.
– Efter de här dokumentärerna tror jag att det är få som tvivlar på att de här två är oskyldiga, säger han.