Dokumentationen från besättningspersonalen, som SVT tagit del av från Sjöfartsverket, fick svenska myndigheter att göra en inspektion på fartyget. Foto: Sjöfartsverket

Nödropen inifrån fartyget: ”Vi dumpar olja och sopor i havet”

Uppdaterad
Publicerad

De smygtagna bilderna inifrån fartyget uppges visa oljeläckage och manipulerade kontrollistor – och i ett brev vittnar personal om hur olja och avfall dumpas i havet.

– Många är livrädda för att prata öppet om det som händer, säger arbetsmiljöinspektören Håkan André.

”Våra liv och vår framtid som goda sjömän är i fara”. Så inleds brevet på engelska som skickades från besättningspersonal på ett Hongkong-registrerat fartyg som skulle anlöpa Luleå hamn tidigare i år.

Bifogat fanns en rad bilder som enligt besättningsmännen visar omfattande oljeläckage ombord och manipulerade kontrollistor.

SVT Nyheter granskar

“En blandning av oljor pumpas direkt över bord”, skriver de.

Väl i Luleå hamn väntade Transportstyrelsens inspektörer på fartyget. Men ingen ombord vittnade om den miljöförstöring som brevet handlade om.

Däremot konstaterade inspektörerna andra brister som dåligt underhåll av fartyget, bristande möjligheter för sjömännen till återhämtning och fel på livräddande utrustning.

”Insynen är minimal”

Håkan André, internationell arbetsmiljöinspektör på fackförbundet Seko, har länge jobbat inom branschen och varit ombord på många av de fartyg som kommer till svenska hamnar.

– Det här är en bransch där insynen är minimal och många är livrädda för att prata öppet om det som händer, säger Håkan André.

Besättningen på fartygen som korsar haven kommer ofta från låglöneländer och har enligt honom ofta ohållbara arbetsförhållanden.

– Villkoren är vedervärdiga. Det här är så långt ifrån svensk arbetsmiljö som man kan tänka sig. Det är smutsigt, dåligt med mat och extremt låga löner, säger han.

Vad som visas upp utåt är inte alltid hela sanningen.

– Ibland när vi kommer ombord så visar de upp avtal där det ser ut att vara schyssta villkor. Men i bakgrunden vet vi att det finns andra avtal som reglerar vad de egentligen tjänar. Skulle de säga ett ord om detta så är det också inskrivet att de kan få dryga böter, säger Håkan André.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här dokumenteras de misstänkta utsläppen av Kustbevakningens flygkamera. Foto: Kustbevakningen/SVT

Har du tips om utsläppen till havs? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet